Maggie De Block: “Regering zal in beroep gaan tegen verplichting om IS-moeders terug te halen”

België zal in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter die België verplicht om twee IS-vrouwen terug te halen uit Syrië. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gezegd in VTM Nieuws. Formeel moet die beslissing wel nog genomen worden, maar dat is voor "de volgende dagen", zegt de minister.

Afgelopen week besliste een rechter in kortgeding dat ons land twee IS-vrouwen uit een Syrisch vluchtelingenkamp moet terughalen naar België. Meteen na de uitspraak werd al vermoed dat de regering tegen de uitspraak in beroep zou gaan.

Maggie De Block zegt vandaag bij VTM Nieuws dat zij er bij de regering zal op aandringen om in beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak. “Deze twee IS-vrouwen hebben doelbewust en herhaaldelijk ons land de rug toe gekeerd. Dat ze nu van ons verwachten dat we hen komen halen, vind ik een brug te ver. Dat is ons uitlachen”, schrijft de minister op haar website.

Kinderen helpen

De Block benadrukt wel dat regering er alles aan moet doen om de zes kinderen te helpen. “Ik weiger kinderen te straffen omwille van de daden van hun ouders. Deze onschuldige kinderen hebben niet voor IS gekozen. Dat zij naar ons land komen, daar kan ik me nog bij neerleggen.”

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vertolkte hetzelfde standpunt in een interview in “Het journaal”. Rutten vindt dat België de verantwoordelijkheid heeft om de kinderen te helpen, “en als het kan - eventueel in samenwerking met hun grootouders - die kinderen terug te halen.

Tegen elk advies in

Maar hun moeders terughalen, dat vindt Rutten een brug te ver. “Zij zijn volwassen vrouwen die willens en weten, tegen elk advies in, naar een oorlogssituatie zijn getrokken waar de verschrikkelijkste dingen gebeuren: schendingen van mensenrechten, gruwelijke misdrijven… Zij zijn daar zelfs gaan meedoen aan de kant van IS.”

Hierdoor hebben die vrouwen volgens Rutten hun recht op bijstand door de Belgische staat verspeeld. “Dus vind ik dat we moeten proberen om die kinderen te helpen en terug te halen. Maar wat die moeders betreft, vind ik het aangewezen om in beroep te gaan, de uitspraak van de rechter aan te vechten en die moeders niet terug te brengen.”

(Lees verder onder de tweet)

Child Focus tevreden met engagement

Child Focus is tevreden dat de federale regering haar verantwoordelijkheid wil opnemen en daarmee de deur op een kier zet voor de repatriëring van de kinderen uit conflictgebied. Dat zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, in een reactie op de aankondiging van De Block dat de regering in beroep gaat tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter.

"Van in het begin ijveren we voor het vinden van een oplossing voor de vaak nog zeer jonge kinderen die zich met hun mama's maar in sommige gevallen ook alleen in kampen of elders in Syrië of Irak bevinden", benadrukt De Pauw. "We willen ook benadrukken dat slechts 10 procent van de kinderen in Syrië of Irak werden gelokaliseerd, van heel wat kinderen hebben we geen idee waar ze zich bevinden of ze nog in leven zijn."

Ook de Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is tevreden dat de federale regering haar verantwoordelijkheid wil opnemen en de mogelijkheden wil bekijken om de kinderen terug naar België te brengen. Vanobbergen is er van overtuigd dat er meer dan voldoende opvang en begeleiding is als de kinderen terug hier belanden.

 "Ze kunnen opgevangen worden door hun grootouders of door pleegouders. Verder zijn er vzw's die gespecialiseerd zijn in dat soort opvang. Ze zullen zeker niet aan hun lot worden overgelaten", zegt Vanobbergen.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal 7":

 

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen