archieffoto

Dertig kinderen van Russische IS-strijders gerepatrieerd naar Moskou

Dertig kinderen van Russische IS-strijders zijn uit Irak gerepatrieerd naar Rusland, melden de Russische autoriteiten. De kinderen zijn tussen drie en tien jaar oud en hun vaders zijn omgekomen in de gevechten tussen IS en het Iraakse leger. De moeders van de kinderen zitten in Irak in de gevangenis omdat ze bij IS hoorden.

De Russische president Vladimir Poetin had tijdens zijn jaarlijkse persconferentie midden december aangekondigd dat het programma om kinderen van IS-strijders terug te halen zou voortgezet worden.

Nu zijn er 30 kinderen van Russische IS-strijders gerepatrieerd vanuit Irak naar Rusland. De kinderen zijn allemaal tussen drie en tien jaar oud. Hun vaders zijn gesneuveld, hun moeders zitten in de Iraakse gevangenis omdat ze deel uitmaakten van terreurgroep IS.

De kinderen werden meteen na aankomst op de Joekovski-luchthaven in de buurt van Moskou naar een ziekenhuis gebracht voor "grondig onderzoek". De kinderen zijn afkomstig uit Dagestan en Tsjetsjenië, twee Kaukasische autonome republieken binnen de Russische federatie.

Naar schatting circa 4.500 Russische onderdanen trokken naar het buitenland om aan de zijde van terroristen te strijden, gaf de Russische geheime dienst (FSB) vorig jaar aan.

Meest gelezen