Videospeler inladen...

Duizenden manifestanten protesteren in Belgrado tegen regering

In Belgrado zijn zaterdagavond opnieuw duizenden betogers de straat opgetrokken tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Ooggetuigen schatten hun aantal op meer dan twintigduizend. Het protest is gericht tegen de regering-Vucic.

De betogers droegen spandoeken met daarop slogans tegen de regering: "Ik zal niet zwijgen", "Ik ben niet dom", of "Waarom vechten wij tegen alle buurlanden?". De coalitie van oppositiepartijen uit het hele politieke spectrum, van links tot extreemrechts, hadden opgeroepen tot de betogingen. 

Het was al de vierde keer in vier weken dat manifestanten de straat op trokken. Ze klagen het geweld aan tegen critici van de regering. De protesten zijn ook gericht tegen de partijdigheid van de openbare omroep, die de kaart zou trekken van de regering van Vucic.

De aanleiding voor de betogingen was de brutale aanval op de voorzitter van Servisch Links, Borko Stefanovic, eind november in de Zuid-Servische stad Krusevac. De dader werd later opgepakt. Vucic veroordeelde de aanslag, maar de oppositie blijft de president verantwoordelijk stellen. Ze beschuldigt hem ervan dat Vucic met zijn agressieve retoriek tegen critici en oppositieleden een klimaat van geweld heeft geschapen.

Herbekijk hieronder de journaalreportage: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen