Damian Dovarganes

Grote Amerikaanse kranten getroffen door cyberaanval

Een cyberaanval heeft dit weekend grote problemen veroorzaakt bij meerdere grote Amerikaanse kranten. Door een hardnekkig virus waren er problemen bij het drukken en de bezorging van de dagbladen. Er wordt vermoed dat de aanval uit het buitenland kwam.

Bij Tribune Publishing, de uitgeverij van een resem kranten, vielen vrijdag de servers uit. Eerst werd gedacht dat het een crash van het systeem was, maar na onderzoek is gisteren gebleken dat de uitgeverij het slachtoffer is geworden van een cyberaanval die zogenoemde malware op het computersysteem zette dat het publicatieproces van vele kranten regelt.

Computerspecialisten hadden het probleem donderdag al gedetecteerd en hebben nog geprobeerd om het virus te bestrijden, maar ze konden niet voorkomen dat de hardnekkige malware het hele computersysteem infecteerde en platlegde.

Grote kranten

Doordat het systeem uitviel, konden de kranten van de uitgeverij niet goed gedrukt worden en vonden vele abonnees zaterdag geen krant op de mat. Het ging onder andere om The Times, The San Diego Union-Tribune, The Chicago Tribune, Baltimore Sun en verschillende andere grote kranten die werken met het gedeelde productieplatform van de uitgeverij.

Er waren ook problemen met de Westkust-edities van The Wall Street Journal en New York Times omdat die gedrukt worden in de drukkerij van de Los Angeles Times.

Buitenlandse aanval

De uitgeverij vermoedt dat de cyberaanval van buiten de Verenigde Staten komt, schrijft de LA Times. Volgens de krant is het echter nog te vroeg om te zeggen of de aanval werd uitgevoerd door een ander land of door een of andere organisatie.

“We denken dat het de bedoeling was om onze servers onklaar te maken, eerder dan informatie te stelen”, schrijft de krant op basis van een anonieme bron. Intussen meldt Tribune Publishing dat er geen gegevens van abonnees zijn gelekt door de cyberaanval.

Meest gelezen