Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 17 doden bij verkiezingsgeweld in Bangladesh

In het Zuid-Aziatische land Bangladesh lijkt de partij van premier Sheikh Hasina af te stevenen op een ruime verkiezingsoverwinning. Dat blijkt uit nog onvolledige resultaten van de stembusgang van vandaag, die gepaard ging met vrij veel geweld en minstens 17 mensenlevens heeft geëist.

De Awami Liga van premier Sheikh Hasina Wajid lijkt de grote winnaar te zijn van de parlementsverkiezingen in Bangladesh. Uit gedeeltelijke resultaten blijkt dat de Awami Liga al 61 van de 300 zetels in het parlement veroverd heeft. De Bangladesh Nationalist Party van rivale en oud-premier Khaleda Zia blijft voorlopig steken op één zetel. 

Hoe dan ook zal de 71-jarige Hasina wellicht een vierde ambtstermijn als regeringsleider tegemoet gaan.

Dat de verkiezingen niet rimpelloos zijn verlopen, mag blijken uit het geweld op verschillende plaatsen. Daarbij zijn minstens 17 doden gevallen. Nochtans waren er 600.000 veiligheidsagenten op pad gestuurd om eventueel geweld in de kiem te smoren. 

Er is ook sprake van tal van onregelmatigheden. Zo heeft een correspondent van de Britse omroep BBC in de havenstad Chittagong al volle stembussen gezien vóór de stemlokalen werden geopend. De oppositie heeft de resultaten al verworpen en eist nieuwe verkiezingen.

Meest gelezen