Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Rutten: wat gebeurde in Gent is "les voor volgende keer"

Gwendolyn Rutten, de voorzitter van Open VLD, heeft voor het eerst gereageerd op de openlijke ruzie binnen de lokale Gentse afdeling van haar partij. "We hadden vooraf duidelijke afspraken moeten maken," zei ze in het middagjournaal op Eén. "Dit is een les voor de volgende keer". 

In Gent werd de populaire schepen Christophe Peeters onverwacht aan de kant geschoven voor nieuwkomer Sami Souguir. 

Peeters was 18 jaar schepen in Gent en had een grote dossierkennis opgebouwd waarvoor hij door vriend en vijand werd gerespecteerd. Hij haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een pak meer voorkeurstemmen dan nieuwkomer Souguir, maar na een interne stemming werd uiteindelijk niet hij, maar wel Souguir de nieuwe schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning. Het was een verrassing van formaat, die eigenlijk een oude verdeeldheid tussen de Gentse liberalen blootlegde. 

Het was een luxesituatie in Gent, met stuk voor stuk goede mensen

Rutten geeft nu toe dat haar partij het niet goed heeft aangepakt. We hadden vooraf best duidelijke afspraken gemaakt, zei ze, en dat is duidelijk niet gebeurd. "Het is een les voor ons allemaal, dat je op voorhand goed nadenkt over welke schepenen je zal kiezen. (...) Het was een luxesituatie in Gent, met stuk voor stuk mensen die het goed zouden kunnen doen als schepenen. Maar het is goed dat Mathias (De Clercq, de nieuwe Gentse burgemeester) nu het voortouw neemt in deze."

Over wat Peeters eventueel beloofd is als compensatie, en welke belangrijke rol hij nog kan spelen, wilde Rutten zich niet uitspreken. Ook over het gesprek dat gisteren plaatsvond tussen De Clercq en Peeters, wilde ze niets zeggen. 

Herbekijk het gesprek met Gwendolyn Rutten in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen