Reynders maakt zich zorgen over het verloop van de verkiezingen in Congo

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is tevreden dat de verkiezingen in Congo eindelijk effectief hebben plaatsgevonden. De provinciale, parlements- en presidentsverkiezingen werden meermaals uitgesteld. Reynders maakt zich wel zorgen over het verloop omdat waarnemers ter plaatse heel wat onregelmatigheden hebben gemeld.

"Het positieve is dat de verkiezingen plaatsvinden", zegt Reynders. De verkiezingen zouden aanvankelijk in 2016 plaatsvinden, maar werden uitgesteld tot 2017 en later tot eind 2018, waar uiteindelijk ook nog een week uitstel kwam. In enkele steden waar de oppositie sterk staat, volgen de verkiezingen pas in maart, officieel vanwege de ebola-epidemie en het geweld daar.

Reynders zegt dat het blijkbaar chaotische verloop van de verkiezingen "onder de volledige verantwoordelijkheid van de Congolese overheid" vallen. Hij wijst erop dat de Congolese regering alle hulp van buitenaf voor de organisatie van de verkiezingen geweigerd heeft.

 Volgens de Belgische minister moeten de Congolezen zelf uitmaken of de verkiezingen als "correct" en geloofwaardig" kunnen worden beschouwd. Hij wijst wel op het belang van de duizenden verkiezingswaarnemers die de katholieke kerk in Congo heeft aangeduid. Het Congolese regime heeft waarnemers uit Europa of Amerika geweigerd.

Meest gelezen