Muziektekstschrijver Norman Gimbel ("Killing me softly", "Happy days") overleden

In de Verenigde Staten is Grammy- en Oscarwinnaar Norman Gimbel overleden. Hij schreef de teksten van heel wat bekende songs, onder meer "Killing me softly" van Roberta Flack en het deuntje van de tv-reeks "Happy days". Gimbel is 91 jaar geworden.

Norman Gimbel, geboren in Brooklyn, overleed op 19 december thuis in Montecito, in de Amerikaanse staat Californië. Zijn familie heeft het nieuws nu bekendgemaakt.

Gimbels carrière begon bij muziekuitgevers David Blum en Edwin H. Morris. Een van zijn eerste successen waren de lyrics voor "Canadian sunset", de hitsingle van Andy Williams uit 1956. Het meest bekend was hij voor zijn werk in de film- en televisiewereld. Hij schreef de teksten voor onder meer "Laverne and Shirley", "Wonder Woman" en "HR Pufnstuf". Ook de begintune van de cultcomedyreeks "Happy days" is van zijn hand.

Lange tijd vormde Gimbel een duo met Charles Fox. Samen schreven ze de tekst voor "Killing me softly", de hit van Roberta Flack uit 1973 die bekroond werd met een Grammy Award en later door heel wat artiesten gecoverd werd, onder andere door The Fugees in 1996.

En hij schreef ook de Engelse tekst voor verschillende Braziliaanse bossa nova-artiesten. Voor de Engelse versie van de klassieker "The girl from Ipanema", ingezongen door Astrud Gilberto (1964), won hij de Grammy voor beste song van het jaar.

Voor "It goes like it goes" uit de film "Norma Rae" won Gimbel samen met David Shire een Oscar voor beste originele nummer. In 1984 werd Gimbel opgenomen in de Songwriters Hall of Fame.

"Happy days"

"Killing me softly" (Roberta Flack)

"The girl from Ipanema" - Astrud Gilberto and Stan Getz

Meest gelezen