Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump zou terugtrekking uit Syrië trager laten verlopen, zegt Republikeins senator

De Amerikaanse president zou bereid zijn om de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië trager te laten verlopen. Dat verklaarde Republikeins senator Lindsey Graham na een gesprek met Trump. Graham, die zelf fel gekant was tegen de plotse terugtrekking uit Syrië, zei na afloop van het gesprek "zich een pak beter te voelen".

Volgens de senator begrijpt de president heel goed wat er op het spel staat en is hij bereid om de terugtrekking "op een slimme manier" te vertragen. "Ik denk dat we in een pauze zitten", aldus Graham.

Bij het recente kerstbezoek van de Amerikaanse president aan Irak kreeg hij van de legerleiding te horen dat IS niet volledig verslagen is. "De president heeft mij verzekerd dat hij er alles aan gaat doen om de klus te klaren", aldus Graham op een persconferentie.

De Verenigde Staten hebben momenteel zo'n 2.000 militairen in Syrië, om er IS te bekampen en om de lokale veiligheidsdiensten op te leiden. Zo'n tien dagen geleden kondigde Trump onverwachts aan de Amerikaanse troepen snel te willen terugtrekken. Dat gebeurde tegen het advies van de legerleiding in. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis nam uit onvrede zelfs ontslag.

Volgens Graham zou Trump ook beloofd hebben om met Turkije te praten over een bufferzone. "Het laatste dat we willen is een oorlog tussen Turken en Koerden, waardoor de druk op IS wegvalt".

Meest gelezen