Foto: Sea Watch Marine Traffic.com

Twee reddingsschepen met vluchtelingen op Middellandse Zee op zoek naar aanleghaven

Twee Duitse hulporganisaties vragen dringend een veilige haven waar hun reddingsschepen op de Middellandse Zee kunnen aanmeren. Beide schepen hebben samen 49 geredde vluchtelingen aan boord. Zowel Italië, Malta als Spanje weigeren hun havens open te stellen.

Het ene schip, de Professor Albrecht Penck van organisatie Sea Eye, heeft gisteren 17 mensen gered. Het andere, de Sea Watch 3 van hulporganisatie Sea Watch, ligt al meer dan een week op volle zee met 32 migranten en vluchtelingen aan boord, onder wie ook drie vrouwen en zes kinderen.

Alles bij elkaar is dit geen situatie die op langere termijn echt houdbaar is

De Nederlandse Ayla Emmink bevindt zich aan boord van de Sea Watch 3. "Alles bij elkaar is dit geen situatie die op langere termijn echt houdbaar is", vertelt ze aan VRT NWS. "We hopen dat de Nederlandse of de Duitse overheid binnenkort toestemming geeft om onze gasten toe te laten." Emmink hoopt dat Malta hen laat binnenvaren als Nederland of Duitsland de migranten en vluchtelingen willen opnemen.

Voor de volgende dagen wordt bovendien storm voorspeld, met golven tot 6 meter hoog. "Dan gaat het dek vrijwel zeker niet droog blijven en kunnen we de mensen niet buiten in de kou, regen en wind laten", vertelt Ayla Emmink. In het scheepsruim is volgens haar amper genoeg plaats voor alle opvarenden. "De spanningen onderling zullen wellicht oplopen als ze zo dicht op elkaar moeten blijven voor een langere periode." Bovendien is er bij slecht weer risico op zeeziekte, met gevaar voor uitdroging van sommige migranten die sowieso al verzwakt zijn.

Vorige week heeft nog een reddingsschip met 311 vluchtelingen aan boord kunnen aanmeren in de haven van Algeciras, in Zuid-Spanje. Ook die migranten waren een week daarvoor gered vóór de Libische kust.

Meest gelezen