Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trieste balans: 84 journalisten gedood tijdens hun job in 2018

De moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi was dan misschien wel de bekendste, maar zeker niet de enige. In 2018 werden wereldwijd 84 journalisten en mediaprofessionals - cameramannen, technici en fixers - tijdens hun job gedood door doelgerichte acties, bomaanslagen en schietpartijen. Ook tien mediamedewerkers - chauffeurs, veiligheidsmedewerkers en één sales assistant - lieten het leven. 

2 oktober 2018. In het Saudische consulaat in Istanbul wordt de Saudische columnist Jamal Khashoggi vermoord. 

De zaak-Khashoggi is misschien wel de bekendste, maar het is zeker geen alleenstaand geval. 84 journalisten en mediaprofessionals werden dit jaar gedood tijdens hun job. Ook tien mediamedewerkers kwamen om het leven. 6 van de 94 slachtoffers waren vrouwen. Ongevallen en natuurrampen eisten bijkomend drie dodelijke slachtoffers. 

Dat blijkt uit de 29ste lijst die de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) gepubliceerd heeft. De regio Azië-Stille Oceaan torst de zwaarste tol met 32 doden, gevolgd door het Amerikaanse continent (27), het Midden-Oosten en de Arabische wereld (20), Afrika (11) en Europa (4).

Afghanistan (16) voert de landenlijst mediadoden aan, voor Mexico (11), Jemen (9), Syrië (8), India (7), Pakistan, Somalië en de Verenigde Staten (5). De vijf Amerikaanse doden vielen bij een schietpartij op de redactie van de Capital Gazette in Annapolis (Maryland). Vier journalisten stierven bij wat de politie een gerichte aanval noemde.

"De moord op Khashoggi was de laatste in een reeks verwoestende aanvallen op mediaprofessionals"

"De moord op Khashoggi was de laatste in een reeks verwoestende aanvallen op mediaprofessionals, waaronder de vele bomaanslagen die van Afghanistan een moordzone voor journalisten maakten en het geweld van de georganiseerde misdaad in Mexico dat sterk gericht blijft op journalisten", aldus de IFJ.

"Deze brutale gewelddaden in absolute minachting voor het menselijk leven hebben een abrupt einde gemaakt aan de kortstondige afname van de moorden op journalisten de afgelopen drie jaar", aldus IFJ-voorzitter Philippe Leruth. Met 81 gedode journalisten werd in 2017 het laagste cijfer sinds 2007 opgetekend. In 2016 waren er dat 93, en 112 in 2015.

Meest gelezen