Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse Democratische senator Elizabeth Warren zet eerste stap naar presidentskandidatuur in 2020

De progressieve Democrate Elizabeth Warren heeft een comité opgericht om haar kandidatuur voor het Witte Huis te onderzoeken. In enkele ruzies via de media had ze zich de voorbije jaren opgeworpen als de anti-Trump en verwacht wordt dat ze in 2020 naar de Democratische nominatie zal hengelen.

"Iedereen in de VS zou de mogelijkheid moeten hebben om hard te werken met dezelfde kansen en zorg te dragen voor zichzelf en de mensen waarvan ze houden. Dat is waar ik voor vecht en waarom ik een "exploratory committee" heb opgericht. Ik heb jullie nodig".

Zo kondigt senator Warren op Twitter haar plan aan om een voorbereidend comité op te richten, dat zou peilen wat haar kansen zijn om de nominatie voor presidentskandidaat voor de Democratische partij binnen te halen. Een echte kandidatuurstelling is dat nog niet, al wordt die wel verwacht.

Elizabeth Warren is een erg progressieve Democrate uit de staat Massachussetts en een gewezen professor van de universiteit van Harvard. In de Senaat houdt ze zich vooral bezig met financiële kwesties en tien jaar geleden stond ze mee aan de basis van een bureau voor de bescherming van consumenten van financiële instellingen als antwoord op de bankencrisis.

Warren voerde in 2016 campagne voor de Democratische kandidate Hillary Clinton die het toen moest afleggen tegenover de Republikein Donald Trump. Tijdens die campagne ging Warren erg bitsig in de clinch met Trump, zowat haar conservatieve tegenpool. Er werd daarbij duchtig over en weer gescholden en Trump noemt haar bij voorkeur "Pocahontas", een verwijzing naar de Indiaanse afkomst die Warren beweert te hebben. Als Warren effectief presidentskandidate wordt, kan dat een bitsige campagne worden.

Meest gelezen