Videospeler inladen...

Al 8 doden na ontploffing in appartementsblok in Rusland, baby na meer dan 24 uur levend vanonder puin gehaald

In Magnitogorsk, een industriestad in de Oeral, is na een gasexplosie een deel van een appartementsblok ingestort. Er zijn al 8 lichamen geborgen, maar de dodentol kan nog oplopen want meer dan 30 mensen zijn nog vermist. Een baby van 10 maanden kon meer dan 24 uur na de ramp wel nog levend uit het puin gered worden. Reddingswerkers proberen het gebouw te stabiliseren zodat de zoektocht naar overlevenden hervat kan worden. 

Magnitogorsk is een industriestad van zo'n 400.000 inwoners, een kleine 1.700 kilometer ten oosten van Moskou. De ontploffing, wellicht veroorzaakt door een gaslek, deed een woonblok van 9 verdiepingen gedeeltelijk instorten. De knal deed zich voor rond 6 uur 's morgens plaatselijke tijd, toen de meeste bewoners nog aan het slapen waren.

Tot nu toe zijn al 8 doden geteld, melden Russische media. Maar de vrees bestaat dat het er veel meer kunnen zijn: er zijn nog 36 vermisten, en het is ijskoud in de stad, tot 24 graden onder nul. Meer dan 24 uur na de ontploffing is wel nog een baby van 10 maanden levend vanonder het puin gehaald. Het kindje zou in kritieke toestand zijn. (zie beelden in tweet hieronder en lees verder onder de tweet) 

De kans bestaat dat nog een deel van het gebouw het zou begeven, wat het werk bemoeilijkt. Reddingswerkers proberen nu het gebouw te stabiliseren zodat de zoektocht naar overlevenden hervat kan worden. Zowat 470 mensen namen aan de reddingsoperatie deel.  

Na de explosie, waarbij ook een inkomhal van het gebouw instortte, konden 16 mensen ongedeerd geëvacueerd worden, 10 anderen werden levend uit het puin gehaald. In de 48 vernielde appartementen woonden officieel 110 mensen. Niet iedereen was thuis op het moment van de explosie. Er is een lijst gemaakt van de vermisten, en gehoopt wordt dat verschillende van hen niet thuis waren, en zich snel zullen melden. 

De Russische president Vladimir Poetin is al ter plaatse geweest om enkele gewonden te bezoeken in het ziekenhuis. Hij werd ontvangen door de plaatselijke gouverneur, Boris Dubrovsky. Inwoners van de stad hebben intussen ook bloemen gelegd op de plaats van de ramp. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen