West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker.

Bekende politici leggen eed af als burgemeester

Vanmorgen heeft een aantal bekende politici de eed afgelegd als burgemeester in de ambtswoning van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Vlaams minister Bart Tommelein stopt als minister en mag zich voortaan "burgemeester van Oostende" noemen. Jean-Marie Dedecker heeft eindelijk het mandaat beet waar hij al zo lang van droomt: hij wordt burgemeester van Middelkerke.

Bart Tommelein had zijn vrouw en twee jongste kinderen meegebracht naar de ambtswoning van de gouverneur in Brugge. "Iedereen weet dat ik een familiemens ben, dus ik vind het belangrijk om dit als familie mee te maken", zegt hij. "Mijn drie oudste dochters moeten werken en kunnen er daarom niet bij zijn, maar ik vond het wel belangrijk om mijn twee jongste kinderen mee te brengen en mijn vrouw Sarah, aan wie ik veel te danken heb de voorbije weken."

Eerste uitvoerend mandaat

Ook Jean-Marie Dedecker had supporters mee naar Brugge: de schepenen en gemeenteraadsleden van zijn LDD waren erbij toen hij zijn eed aflegde. Hun aanwezigheid was een verrassing, hij wist niet dat ze er zouden zijn. "We zijn gisteren nog samen iets gaan drinken en niemand heeft iets gezegd! En nu staan ze hier als een soort van ontvangstcomité, dat doet deugd!"

Dedecker is bijzonder blij dat hij na 20 jaar oppositie voeren eindelijk een uitvoerend mandaat te pakken heeft. "Ik sta te popelen om om middernacht te beginnen op beleidsniveau, dat zal met klinkend vuurwerk zijn", zegt hij enthousiast.

Nog Blankenberge en Koksijde

Ondertussen hebben bijna alle West-Vlaamse burgemeesters de eed afgelegd. Officieel beginnen zij om middernacht aan hun taak. Alleen de burgemeesters van Koksijde en Blankenberge, Marc Vanden Bussche en Daphné Dumery, hebben de eed nog niet afgelegd.

Meest gelezen