Bescherm je dieren tegen vuurwerk

Eigenaars van dieren nemen best hun voorzorgen als er vannacht vuurwerk wordt afgestoken. Dieren beseffen niet wat er gebeurt en raken snel in paniek met soms fatale gevolgen.

Bij paardenmanege Stal Gravenhof in Zepperen in Limburg worden er speciale maatregelen genomen. Christa Jacques: “Rond middernacht komen we naar de paarden en doen we de lichten groot aan. We houden de deuren goed dicht en zetten de radio loeihard op.” Blijkbaar is dit nodig, want een paard dat in paniek is, hou je niet makkelijk in bedwang. “Het is erg belangrijk om ze de hele tijd te kalmeren," zegt Christa. “Echt een feest kan je dit niet noemen voor ons.”

In de wei

Maar eigenaars die paarden in de wei hebben staan, kunnen best extra voorzorgen nemen. Christa Jacques: “Zorg dat je bij de dieren blijft rond middernacht en geef ze snoepjes, dat helpt. Hopelijk loopt alles goed, maar de kans dat er iets gebeurt is erg groot.”

Meest gelezen