Officials in een kiesbureau.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Congolese oppositiekandidaat Fayulu "ruim aan de leiding" zegt zijn campagneleider

Pierre Lumbi, de campagneleider van oppositiekandidaat Martin Fayulu in Congo, heeft op een persconferentie gezegd dat Fayulu "ruim aan de leiding ligt met meer dan een derde van de stemmen geteld". Maar op officiële resultaten is het nog wachten tot volgend weekend, wanneer de kiescommissie (Ceni) zich zal uitspreken. 

De eerste officiële resultaten worden dus pas op het einde van de week verwacht, maar toch sijpelt er al wat nieuws door. En daarbij lijkt oppositiekandidaat Martin Fayulu de wind in de zeilen te hebben. 

Eerst waren er al uitslagen binnengedruppeld van lokale waarnemers in de stembureaus, via WhatsApp. Die waren zeer gedeeltelijk, maar wel opvallend omdat ze Fayulu een score gaven van maar liefst 70 tot 80 procent, en dat niet enkel op plaatsen in de hoofdstad, maar ook op het platteland. Fayulu geniet de steun van verschillende oppositiepartijen (verenigd onder de vlag van Lamuka) en slaagde erin grote meetings op de been te brengen tijdens de campagne.  

Regime legt internet plat

Inmiddels heeft het regime van president Joseph Kabila zo goed als alle internetverkeer in de steden laten stilleggen, wellicht om te vermijden dat die lokale resultaten verspreid zouden raken en een eigen leven zouden gaan leiden. 

Maar vanmiddag heeft Pierre Lumbi, de campagnedirecteur van Martin Fayulu, nog eens de puntjes op de "i" proberen te zetten. Volgens hem zijn op landelijk niveau al ruim een derde van de stemmen geteld, en "de tendenzen zijn ontegensprekelijk: ze zetten de kandidaat van de coalitie, Martin Fayulu Madidi, ruim aan de leiding", zei hij. 

"Ondanks de onregelmatigheden is wat er gisteren is gebeurd een echte tsunami", wordt hij geciteerd door het Franse persbureau AFP. "Dus, ondanks dit alles, komt de zege Fayulu toe. We verwachten dat de onafhankelijke kiescommissie de waarheid kan zeggen, en niets anders dan de waarheid aan de stembussen."

Tegelijk zei Lumbi dat hij niet wil vooruitlopen op de resultaten en de kiescommissie afwacht, en ook Fayulu zelf bleef heel voorzichtig. "Wij wachten af", klonk het.  (lees door onder de tweet)

Ondanks de onregelmatigheden is dit een tsunami: de zege komt Fayulu toe

Tshisekedi: "We liggen nek-aan-nek met Fayulu"

Maar ook de andere oppositiekandidaat, Félix Tshisekedi, acht zich niet geheel kansloos. Volgens het kamp Tshisekedi toonden de eerste tellingen aan dat het nek-aan-nek was tussen hem en Fayulu, met elk ruim 40 procent van de stemmen. 

Emmanuel Shadary, de kandidaat van het huidige regime, verpinkt intussen niet. "Wij zijn zegezeker", klinkt het daar bij monde van Kabila's stafchef Nehemie Mwilanya. Zij bevestigen wel dat al 30 procent van de stemmen geteld zijn, maar willen er niets over zeggen en wachten op de kiescommissie, volgende zaterdag of zondag.  

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen