Videospeler inladen...

Cordon Sanitair doorbroken in Berendrecht-Zandvliet-Lillo?

Een kandidaat van Vlaams Belang die in oktober verkozen werd in het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo helpt nu als onafhankelijke N-VA en CD&V aan een meerderheid in de districtsraad. De nationale partijleidingen van CD&V en van N-VA gaan onderzoeken of er sprake is van het doorbreken van het cordon sanitaire. Het antwoord blijkt niet eenduidig.

Lang geduurd

In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo heeft het bijzonder lang geduurd om een coalitie te vormen. Er waren gesprekken tussen de N-VA en PRO2040 (een beweging van SP.A en onafhankelijken), maar die bleven maandenlang aanslepen. De doorbraak kwam vorige vrijdag. De N-VA dumpt PRO2040 en gaat in zee met CD&V. Samen hebben ze 7 van de 15 zetels. Geen meerderheid dus, maar Vlaams Belang-verkozene An Van Uffelen helpt als onafhankelijke de coalitie uit de nood. Ze wordt geen schepen, maar zal wel aanwezig zijn bij de besprekingen van het districtscollege.

Cordon?

Een cordon, pardon? Hoe een 30 jaar oude term (alweer) brandend actueel is. 
Die zet veroorzaakt commotie en doet de discussie over het cordon sanitaire weer oplaaien. Dat heeft ook te maken met een artikel in Gazet van Antwerpen over het bestuursakkoord in het district. Daarin zei Van Uffelen dat Vlaams Belang voor haar "dé partij blijft". Nadat er bij N-VA en CD&V ophef was ontstaan, stuurde ze een mail naar de redactie van de krant waarin ze die woorden weer tegensprak. "Ik ontken formeel dat ik dit zo gezegd heb. Vlaams Belang is voor mij niet dé partij. Anders was ik er wel blijven zitten."

Een sms-tekst van Van Uffelen die VRT NWS heeft kunnen bekijken, geeft aan dat ze op eigen initiatief als onafhankelijke naar de districtsraad gaat. "En ik weet dat jullie zeer in mij teleurgesteld zullen zijn. Maar ik heb vandaag mijn brief aangetekend op de post gedaan om als onafhankelijke te gaan (smiley met traan). Dit puur uit persoonlijke redenen en voor de polder. Ik wil het jullie persoonlijk nog wel uitleggen, en hoop dat je mijn beslissing gaat begrijpen. In mijn hart blijf ik Vlaams Belang."

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is alvast in de wolken met de ontwikkelingen. "Wat elders niet lukt, lukt in Antwerpen. Met steun van een onafhankelijk Vlaams Belang-lid de 'sossen" uit het bestuur houden", schrijft hij op Twitter. De N-VA en CD&V laten weten dat ze de zaak onderzoeken, maar voorlopig willen ze niet meer commentaar kwijt.

Formeel of niet?

Politicoloog Dave Sinardet (VUB)
Op het eerste zicht lijkt het cordon sanitaire formeel niet doorbroken, maar politicoloog Dave Sinardet heeft toch zijn bedenkingen: "Er wordt aangekondigd dat het districtsraadslid van Vlaams Belang als onafhankelijke gaat zetelen, maar tegelijkertijd gaat dit gepaard met verklaringen van haarzelf en van Filip Dewinter dat zij toch wel degelijk tot het Vlaams Belang behoort. Dan kan je enkel concluderen dat dit politiek gezien toch een doorbreken is van het cordon sanitaire."

Precedenten

De zaak doet denken aan de gebeurtenissen in Vilvoorde, in 2000. Toen probeerde Jean-Luc Dehaene (CD&V) de burgemeesterssjerp van Open VLD af te snoepen door een alternatieve meerderheid te vormen met steun van Rita Van Dam. Die was verkozen als lid van het Vlaams Blok, maar zou steun verlenen als onafhankelijke. De deal ging uiteindelijk niet door. Dehaene vond steun bij twee Franstalige verkozenen van het FDF.

In Kortrijk ontstond er in 2015 opschudding toen twee ex-VB-'ers de meerderheid van Open VLD, N-VA en SP.A mee overeind hielden.

Meest gelezen