"Die hergeboorte van de romantische komedie maakt me zo blij!"

In augustus kon er plots weer schaamteloos genoten worden van een zeemzoeterige en schattige romantische komedie die door Netflix de wereld ingestuurd werd. "To all the boys I’ve loved before" werd een van de absolute kijktoppers van de internationaal populaire streamingdienst en maakte van de jonge hoofdacteurs Lana Condor en Noah Centineo plotsklaps tieneridolen. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Jenny Han uit 2014. De 38-jarige schrijfster kan dan ook niet anders dan met veel trots op het afgelopen jaar terugkijken.

"To all the boys I’ve loved before" deed de 'romcom', de romantische komedie, alvast alle eer aan. In de film blijkt middelbare schoolleerlinge Lara Jean Covey (rol van Condor) een aantal brieven te hebben geschreven aan jongens voor wie ze wel iets voelde. Als haar jongere zus Kitty die brieven naar iedereen rondstuurt, mag dat misschien in eerste instantie gênant zijn, maar in ieder geval: 'love is in the air'. Met daarbij een extra boon van Lara Jean voor de 'dreamy hunk' Peter Kavinsky (rol van Centineo).

De film werd niet alleen massaal bekeken op Netflix, maar ook druk besproken op sociale media. Tot groot genoegen én verbazing van schrijfster Han, zo liet ze weten op nieuwswebsite Today: "Het was een jaar waarin ik enorm gegroeid ben, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ik schrijf al 10 jaar boeken, heb er 11 weten gepubliceerd te krijgen. Maar "To all the boys" was het eerste boek dat verfilmd werd. En het werd een gigantisch succes op Netflix."

"Je hoopt altijd dat de lezers de verfilming van je boek ook aanvaarden. Maar dat de film wereldwijd zodanig omarmd werd, dat had ik nooit durven dromen."

"Lara Jean was echt een deel van mij. Dat gedeelte delen met anderen maakt je kwetsbaar. Zeker in een film waar je kwetsbaarheid aan miljoenen getoond wordt."

"Voor mij is 2018 een jaar waarin ik de kleine genotservaringen van een schrijfster verloren ben, maar het contact met een groter publiek gewonnen heb. Wat dan weer bewijst dat verhalen waarbij de diversiteit centraal staat niet alleen voor een beperkt publiek zijn."

"Die hergeboorte van romantische komedies maakt me blij, en het maakt me nog blijer dat ik er zelf deel van uitmaak. Ook gelukkig maakt me de manier waarop de Aziatisch-Amerikaanse bevolking in films getoond wordt. Dat vele vrouwen van Aziatische afkomst zich tijdens Halloween verkleed hebben als Lara Jean, een karakter dat ik gecreëerd heb, dat zal ik nooit vergeten. Zoiets heeft me veel voldoening gegeven."

"Wat brengt 2019? Ik zal schrijven, en blijven werken aan nieuwe verhalen."

Intussen is een vervolg op "To all the boys I’ve loved before" bevestigd, wat op zich niet zo vreemd is, omdat de roman van Han deel uitmaakt van een trilogie. Mocht de vervolgfilm een even groot succes worden als de eerste film, en niemand die daaraan twijfelt, zal wellicht ook het 3e boek nog verfilmd worden.

Meest gelezen