Represented by ZUMA Press, Inc.

Het is gelukt: 6 nieuwkomers in "De Tijdloze" zijn vrouwen, Pearl Jam staat opnieuw op 1

Vorig jaar stond er slechts één vrouw in "De Tijdloze", de lijst van Studio Brussel. Een doorn in het oog van RoSa vzw, het kenniscentrum voor gender en feminisme.  De vzw startte enkele weken een actie onder het motto "Nooit meer een Tietloze". Met succes: 6 van de 12 nieuwkomers zijn vrouwen. O ja, "Black" van Pearl Jam staat opnieuw op nummer 1.

Het is voor het vierde jaar op rij dat de luisteraars van Studio Brussel "Black" op nummer 1 stemmen in "De Tijdloze". "Bohemian rhapsody" van Queen staat op de tweede plaats, "Smells like teen spirit" van Nirvana vervolledigt het podium.

Een opvallende stijger is "The Chain" van Fleetwood Mac. Het nummer stijgt van plaats 81 naar 14. Naast Metallica is Fleetwood Mac de enige band die maar liefst 4 keer in de lijst staat. 

Nog opvallender. Van de 12 nieuwkomers zijn er 6 vrouwen. "Respect" van Aretha Franklin (foto) komt binnen op nummer 25 en "I say a little prayer" op nummer 55, Amy Winehouse zingt "Back to black" op plaats 30, terwijl "Feeling good" van Nina Simone op plek 57 nieuw binnenkomt. 

De actie van RoSa vzw ("Nooit meer een Tietloze") heeft dus zijn werk gedaan. "We willen helemaal niemand verplichten om op iets of iemand te stemmen," zei Evelien Chiau van RoSa vzw enkele weken geleden in een gesprek met Linde. "Maar we willen de mensen wel bewust maken van het feit dat er zó weinig vrouwen in De Tijdloze staan." Die bewustmaking is dus (deels) gelukt.

Dit is de top 10:

1. (1) Black - Pearl Jam

2. (4) Bohemian rhapsody - Queen

3. (3) Smells like teen spirit - Nirvana

4. (5) Wish you were here - Pink Floyd

5. (2) Mia - Gorki

6. (6) One - Metallica

7. (7) Stairway to heaven - Led Zeppelin

8. (9) Shine on you crazy diamond - Pink Floyd

9. (10) Sultans of swing - Dire Straits

10. (8) Child in time - Deep Purple

Meest gelezen