Videospeler inladen...

Huis van Theo Francken even onder quarantaine na poederbrief, niemand onwel geraakt

Theo Francken, zijn vrouw en zijn kinderen zaten vanmiddag vast in hun woning in Lubbeek, nadat de oud-staatssecretaris een brief met wit poeder had geopend. De woning is vrijgegeven nadat de civiele bescherming de poederbrief meegenomen had voor nader onderzoek. Niemand is onwel geworden.

Naar eigen zeggen is Theo Francken eerder al verschillende keren bedreigd. "Ik ben hier thuis. Ik zit in quarantaine. Poederbrief thuis. Niet prettig, natuurlijk", zei hij in een boodschap op Facebook.

"Dit is een nieuwe grens die overschreden wordt", aldus Francken, die met een beschuldigende vinger wijst in de richting van links. "Vanuit een bepaalde hoek zaait men haat en beeldt men mij af als nazisoldaat met een getrokken geweer." Van waar komt die beeldvorming? "Vanuit groene en linkse hoek." Francken verwijst hier naar de controversiële campagnefoto die Ecolo J, de jongerenafdeling van de Franstalige groenen, in september vorig jaar heeft gebruikt.

"Dan krijg je mensen die op heel slechte ideeën komen", aldus Francken. "In Nederland hebben we gezien hoe zo'n verhaal kan eindigen", verwijst hij naar de moord op Pim Fortuyn.

"De kans op anthrax is zeer klein", aldus Francken. "Laten we hopen dat dit vals alarm is."

Brief was naar gemeentehuis gestuurd

Als gevolg van de poederbrief is het medisch interventieplan in werking gesteld.

Volgens de politie was de poederbrief niet naar het thuisadres van Francken gestuurd, maar naar het gemeentehuis. "Het gaat om een brief die deze voormiddag was aangekomen op het gemeentehuis en die meneer Francken heeft meegenomen naar huis en daar heeft geopend", zegt commissaris Walter Vranckx van de lokale politie Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek.

"De civiele bescherming heeft de brief en het poeder intussen meegenomen naar het laboratorium in Peutie, waar alles zal onderzocht worden", zegt de korpschef. "Er is niemand onwel geworden zodat het vermoedelijk niet om iets gevaarlijks ging maar dat zal het onderzoek uitwijzen. Intussen proberen we te achterhalen wie de brief verzonden heeft."

Bekijk hieronder de videoboodschap van Francken op Facebook.

Meest gelezen