Videospeler inladen...

Inwoners fusiegemeentes krijgen meer tijd om ID te vernieuwen

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) geeft de inwoners van de nieuwe fusiegemeentes vier jaar langer de tijd om hun identiteitskaart te vernieuwen. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) vroeg in november al aan toenmalig minister Jan Jambon (N-VA) om uitstel, maar daar was toen weinig tijd voor.

Vanaf morgen kent Vlaanderen zeven nieuwe fusiegemeentes. De nieuwe inwoners van Aalter, Deinze, Kruisem, Lievegem, Puurs - Sint-Amands, Pelt en Oudsbergen moesten verplicht hun elektronische identiteitskaart vóór eind 2019 omruilen. Dat staat zo in een koninklijk besluit na advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Maar daarvoor was meer tijd nodig, zei de VVSG.

De Crem zag dat het niet mogelijk was om alle 200.000 inwoners voor 2020 van een nieuwe identiteitskaart te voorzien. Daarvoor zouden de administratieve diensten een jaar lang hard moeten doorwerken. “De oorspronkelijk bepaalde periode van een jaar zorgde voor heel wat vragen bij de inwoners en kopzorgen bij de lokale besturen”, zegt minister De Crem.

“In het kader van die fusie blijft een aanpassing van de elektronische identiteitskaart noodzakelijk. Daarom heb ik voorgesteld om die termijn op te trekken naar vijf jaar. Zo kunnen we het bestuur en de dienstverlening op een bestuurbare en vloeiende manier laten verlopen. Zo worden de inwoners ook niet nodeloos belast”.

De VVSG vroeg in november al om een langere periode, maar door de drukke politieke agenda werd dat plan tijdelijk on hold gezet. “Dit werd al meermaals besproken, maar de tijd ontbrak om het uit te voeren. Nu komen we tegemoet aan de behoeften van de bevolking”, besluit minister De Crem.

Meest gelezen