Iraakse vliegtuigen bombarderen topontmoeting van IS-leiders in buurland Syrië

De voorbije dagen heeft Irak laten doorschemeren dat het militair meer tussenbeide zal komen in Syrië. Dat lijkt een antwoord op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn troepen uit Syrië terug te trekken.

Volgens Irak hebben F-16-gevechtsvliegtuigen bombardementen uitgevoerd op een gebouw  in het dorp al-Susa in de provincie Deir az-Zor in het oosten van Syrië. Daar zou toen een belangrijke bijeenkomst zijn geweest van dertig leiders van de terreurgroep IS. Hoeveel doden er zijn en wie er daar aanwezig waren, is niet bekendgemaakt.

Wel zegt Bagdad dat de luchtaanval is uitgevoerd met toestemming van de Syrische president Bashar al-Assad. De voorbije dagen heeft Irak laten verstaan dat het een meer actief beleid gaat voeren tegenover IS in Syrië. Zo zijn er eerder ook al luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van Syrië en zijn Iraakse troepen en sjiitische vrijwilligersmilities langs de grens versterkt.

De Iraakse regering lijkt te vrezen dat de terreurgroep IS zich na een jaar van nederlagen zou herpakken nu de Amerikaanse president Donald Trump verrassend heeft aangekondigd dat hij binnenkort al zijn troepen wil terugtrekken uit Syrië. Dat gebeurt tegen het advies van de militairen en experten in en minister van Defensie James Mattis is opgestapt uit protest.

Het vertrek van de Amerikaanse "special forces" uit Syrië zou daar een machtsvacuüm kunnen nalaten en laat meteen ook de belangrijkste bondgenoten tegen IS -de Syrisch-Koerdische alliantie SDF- in de steek. Onder meer Turkije zou daarvan willen gebruik maken om de Syrische Koerden onder druk te zetten en heeft al troepen aan de grens samengetrokken.

De Amerikaanse terugtrekking zou ook het Syrische regime -en vooral dan de Russische en Iraanse bondgenoten daarvan- versterken, maar ook IS zou een tweede adem kunnen vinden. Het kalifaat is dan wel ten onder gegaan, maar de terreurgroep is nog niet helemaal uitgeschakeld.

Meest gelezen