"Je moet een monster niet zien om er schrik van te hebben"

Er was de afgelopen week geen ontsnappen aan, al is niet helemaal duidelijk waar er juist voor gevlucht moet worden. In ieder geval is "Bird box" een ongekend succes op Netflix, met meer dan 45 miljoen accounts die de eerste week de thriller met Oscarwinnares Sandra Bullock opvroegen, waarin Malory Hayes, rol van Bullock, geblinddoekt op de  vlucht slaat voor 'wezens/monsters' die hun slachtoffers tot zelfmoord drijven, eens ze door die slachtoffers gezien worden. En die 'wezens' moeten niet getoond worden om je de stuipen op het lijf te jagen, aldus de regisseur, al twijfelde men toch even om ze in de film te tonen.

Op sociale media werd alvast creatief gezocht hoe die 'wezens' er konden uitzien, wanneer de slachtoffers hun blinddoek verwijderen:

Het had nochtans niet veel gescheeld, of de 'wezens' waren wel degelijk in de film getoond. Zo verklaarde scriptschrijver Eric Heisserer op filmwebsite Bloody Disgusting: "Een van de producers merkte op een gegeven moment op: “We moeten toch iets tonen!", waardoor ik gedwongen werd een nieuwe nachtmerrie-scène te schrijven, waarbij Malory een van die 'wezens' ervaart."

Sandra Bullock: "Dat ‘wezen’ leek op een soort slang. Ik had zoiets van: "Laat het me niet op voorhand zien, pas tijdens de opname. Ik draai me om en zie het naar me grommen." Maar het deed me in lachen uitbarsten. Het was juist een lange dikke baby. Of een groen figuur met een verschrikkelijke babyface."

Regisseur Susanne Beir: "Ik had onmiddellijk door dat dit niet heftig genoeg zou worden. Hoe meer we de opgenomen beelden zagen, hoe grappiger ze werden. Ik heb me uiteindelijk bij Sandra voor die opnames verontschuldigd."

"Het was niet nodig die 'wezens' te tonen in de film. Hoe ze er ook mogen uitzien, ze spreken je grootste angsten aan. En die zijn voor iedere persoon anders. Dat we ze alzo niet in de film tonen, was alvast de beste beslissing. Want dat is ook de boodschap van de film: wie kijkt loopt recht in het gevaar. We willen dus dat de toeschouwer kijkt, en niet zijn hoofd afwendt omdat hij iets te griezelig vindt."

"Weet je wat we gaan doen, we gaan het 'wezen' aan "Saturday night live" geven", voegde Beir er nog grappend aan toe.

Meest gelezen