Herbeleef de jaarwisseling: De wereld heeft 2019 verwelkomd met uitbundig vuurwerk

De wereld heeft het nieuwe jaar verwelkomd. Dat ging op veel plaatsen gepaard met vuurwerk. In ons land verliep de jaarwissel zonder grote incidenten. Hier en daar was er wel overlast en soms ook schade door vuurwerk. In Nederland hebben ongevallen met vuurwerk vermoedelijk aan twee mensen het leven gekost. Herlees hier de gebeurtenissen van afgelopen nieuwjaarsnacht.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwjaar in Brussel: "Het mooiste vuurwerk dat ik ooit heb gezien"

Videospeler inladen...

Minder sms'jes, (veel) meer mobiele data

Tijdens nieuwjaarsnacht zag telecomoperator Proximus zijn klanten dit jaar de helft meer mobiele data verbruiken dan vorig jaar. De Proximus-klanten jaagden er 120.896 gigabyte door, bijna het zevenvoudige van 5 jaar geleden. Operator Orange laat weten dat zijn klanten tussen 20 uur gisteravond en 8 uur vanochtend zelfs 130.000 gigabyte verbruikten. En Telenet (dat ook Base omvat) rapporteert een dataverbruik van ruim 87.000 gigabyte (+22 procent).

"Nieuwjaarsboodschappen werden vooral doorgestuurd in de vorm van foto's en video's via social media. Facebook, Instagram, Snapchat en WhatsApp spannen de kroon", luidt het bij Orange.

Er werden wel weer minder sms'jes verstuurd. Bij de drie telecomoperatoren daalde het aantal verstuurde sms'jes met 10 procent of meer tegenover een jaar geleden. Samengeteld melden ze 33,7 miljoen verstuurde sms-berichten, minder dan de helft dan vijf jaar geleden.

Vreugdevuur in Scheveningen loopt uit de hand

Het jaarlijkse "vreugdevuur" dat met oudejaar wordt aangestoken op het strand van Scheveningen in Nederland, is uit de hand gelopen. Eerst moest de dijk worden ontruimd omdat het vuur op het strand te groot was geworden en te veel hitte veroorzaakte voor de toeschouwers. Nadien bleek dat de vonken van het vuur ook de omgeving in brand staken.

Volgens de brandweer zijn onder meer branden ontstaan in de duinen. Op Twitter is te zien dat de brandweer massaal ter plaatse is en daken blust van onder meer een snackbar en de oude kerk, om te vermijden dat die in brand vliegen.

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur kan maken.

Technische problemen bij Responsible Young Drivers

De Responsible Young Drivers hebben afgelopen nacht 180 feestvierders naar huis gebracht. Dat zijn er iets minder dan de afgelopen jaren. Niet dat er minder oproepen waren, maar door technische problemen in het coördinatiecentrum konden niet alle oproepen uit Oost- en West-Vlaanderen beantwoord worden. De meeste oproepen kwamen uit de provincie Antwerpen.

De hele nacht vast in een kermisattractie

In Rennes in Frankrijk hebben acht mensen oudejaarsavond moeten doorbrengen op 50 meter boven de begane grond in een geblokkeerde kermisattractie. Het tuig liep rond half 9 gisteravond vast, en pas om 4 uur vanochtend kon het eerste slachtoffer worden bevrijd. 

In de Japanse hoofdstad Tokio is een automobilist doelbewust ingereden op een groep feestvierders op straat. Er vielen 9 gewonden. Volgens een woordvoerder van de politie had de 21-jarige man zijn wagen gebruikt "met de bedoeling om te doden". De aanval vond kort na middernacht plaats in de Takeshitade-straat, in de hippe wijk Harajuku. De jongeman zou aan de politie verklaard hebben dat hij handelde "uit wraak voor de doodstraf", zonder meer details.

Regen en confetti op Times Square in New York

Zowat een miljoen mensen hebben op Times Square in Ney York de regen getrotseerd om naar het nieuwe jaar af te tellen met de traditionele kristallen bal. Er golden strenge veiligheidsmaatregelen: niet alleen waren er duizenden agenten ter plaatse, er werden voor het eerst ook drones ingezet om een en ander in het oog te houden.

Sterren als New Kids On The Block en Christina Aguilera traden op, en net voor het aftellen begon, zong Bebe Rexha "Imagine" van John Lennon. Het nieuwe jaar werd ingezet met het nodige vuurwerk, confetti en met liedjes als "Auld Lang Syne" en "New York, New York".

Elders in New York, in Central Park, startte om middernacht zoals elk jaar een loopwedstrijd van zes kilometer door het park, met duizenden deelnemers.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Kleine incidenten tijdens nieuwjaarsnacht

Hier en daar waren er wat incidenten tijdens de nieuwjaarsnacht in ons land. In Molenbeek in Brussel is een metrostation een half uurtje afgesloten, omdat het op straat onrustig was.

Ook in Antwerpen ging het er rumoerig aan toe. Op het Koningin Astridplein ontplofte een vuilnisbak door klappers, 2 voorbijgangers liepen daarbij gehoorschade op. De hele nacht door waren er kleine brandstichtingen. De politie maakt ook melding van mensen die met vuurpijlen op elkaar, auto's en huizen schoten.

Vernielingen in Antwerpen tijdens nieuwjaarsnacht.
Vernielingen in Antwerpen tijdens nieuwjaarsnacht.

In Zondereigen in de Noorderkempen raakte een kerststal beschadigd toen er een vuurpijl op het dak terechtkwam. De dieren in de stal konden worden gered.

In Zondereigen kwam een vuurpijl op een kerststal terecht.
Paul Fierens

In Zelzate in Oost Vlaanderen zijn de jeugdlokalen uitgebrand. Maar dat heeft niets met vuurwerk te maken. De brand is zo goed als zeker aangestoken. 

Spetterend vuurwerk in Rio de Janeiro

AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Jaar ingezet met vuurwerk in Brussel en Antwerpen

In eigen land is 2019 ingezet met een vuurwerkshow in onder meer Brussel en Antwerpen. Tienduizenden mensen kwamen naar het spektakel kijken. Voor zover bekend verliep alles zonder problemen. Kijk hieronder naar beelden van het vuurwerk in Antwerpen.

Videospeler inladen...

Vuurwerk boven het Parthenon in Athene

AFP or licensors

2 doden in Nederland

In Nederland zijn bij het afsteken van vuurwerk een dode en twee gewonden gevallen. In Friesland is een dode gevallen in een wei in Morra. De oorzaak is vermoedelijk vuurwerk. Het incident ging gepaard met een enorme knal. Hetzelfde in Enschede. Daar is een man dood aangetroffen in een straat die bezaaid lag met vuurwerkresten.

In Breda zijn twee kinderen gewond geraakt toen een ruit van een woning sneuvelde door zwaar vuurwerk. De kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht en de politie heeft een persoon meegenomen naar het politiebureau. Het gaat waarschijnlijk om degene die het vuurwerk afstak. Elders in Nederland worden op meerdere plekken hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

Vuurwerk boven het Kremlin in Moskou

AFP or licensors
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Voor mij is dit niet werken"

Terwijl iedereen op oudejaarsnacht graag feestviert, kiest buschauffeur Matthias (27) van vervoersmaatschappij De Lijn er doelbewust voor om ‘s nachts feestvierders veilig naar huis te brengen. "Voor mij is dit niet werken. Nu kom ik onder de mensen".

Slingers, boa’s, spandoeken en een versierd infobord: Matthias heeft zijn best gedaan om zijn bus te versieren. "En de hoed maakt het compleet", lacht hij. Om half 1 start zijn shift in Zelzate. Een zevental ritten later kan hij om 7 uur ‘s morgens nog zijn bus schoonmaken. Maar hij doet het met de lach. "De reizigers appreciëren het enorm. En ik hou ervan om een praatje te slaan of zelfs grapjes te maken".

Vorig jaar reed hij voor het eerst uit op oudjaar. "Ik wist niet wat te verwachten, maar het was fantastisch. Mensen begonnen spontaan de "Marie Louise" te doen op de draaischijf in het midden van de bus. Willen ze wat muziek? Dan moet dat kunnen! Het is maar een keer oudjaar he."

Eigen vuurwerk voor kinderen in Sri Lanka

AFP or licensors

Meest gelezen