Louis Tobback over moeilijkheden bij de SP.A: "IJsjes verkopen op de Noordpool is bijzonder moeilijk"

Voormalig SP.A-kopstuk en afscheidnemend burgemeester van Leuven Louis Tobback ziet dat zijn partij het moeilijk heeft om haar boodschap van herverdeling verkocht te krijgen bij de kiezer. "De  vraag is of je in de juiste omgeving zit", zegt hij in "De ochtend". "Het is bijzonder moeilijk om 'ijskreem' te verkopen op de Noordpool."

In Leuven geeft Louis Tobback (SP.A) na 24 jaar als burgemeester de fakkel door aan zijn partijgenoot Mohamed Ridouani. Die wordt vandaag benoemd. Het was tijd voor vernieuwing, zegt Tobback. "Eerlijk gezegd, na 24 jaar is het vat af. Je bent 80. Je voelt niet meer zo goed aan wat er leeft bij de jongere generatie, die tussen 0 en 50 zeg maar. Die symbiose werkt niet meer."

Tobback heeft alle vertrouwen in zijn opvolger. Ridouani heeft gezegd dat hij een andere stijl zal hanteren, maar dat stoort hem niet. "Mijn opvolger gaat zeker met een andere ingesteldheid beginnen. Als het was om hetzelfde voort te doen, dan was ik beter gebleven. Wie ons beiden kent, weet ook dat de stijl verschilt. Of de inhoud zo verschilt, gaan we nog wel zien."

Na 24 jaar is het vat af

Wat is er aan de hand bij de SP.A?

De partij van Tobback gaat door een moeilijke periode. Volgens de laatste peilingen kan de SP.A zelfs onder de 10 procent belanden. "Ik voel mij betrokken, maar ik kan er met enige afstand naar kijken", zegt Tobback. "Dat heeft het voordeel dat je ook niet begint te panikeren."

Wat is er aan de hand? "Ik ben van mening dat socialisme en socialisten altijd nodig zullen zijn. Er zal altijd een drang zijn naar solidariteit, naar gelijke kansen en naar een eerlijke (her)verdeling van de welvaart en de inspanningen."

"De vraag is of je in de juiste omgeving zit om die boodschap te verkopen. 'IJskreem' verkopen op de Noordpool is bijzonder moeilijk. Er is gedurende een aantal jaren, en dat is nog steeds het geval, in de middenklasse niet het besef aanwezig geweest dat het over herverdeling ging, dat ze de sociale zekerheid nodig hadden. Voor hen is dat iets waar ze voor betalen, ze bekijken niet wat er met hun belastingen gebeurt."

Socialisme en de socialisten zullen altijd nodig zijn

"In die omstandigheden is het moeilijk om je boodschap te verspreiden. Dan is het moeilijk om te zeggen dat als je openbare diensten wil, als je onderwijs wil, als je bruggen en wegen wil, dat je dan bereid moet zijn om daaraan bij te dragen."

Heeft het ook te maken met partijvoorzitter John Crombez? "Ik ben niet zinnens om commentaar te geven op personen", antwoordt Tobback, die benadrukt dat de socialistische of sociaaldemocratische partijen in de rest van Europa het ook moeilijk hebben. "Aan wie ligt het dan in Nederland, in Frankrijk of in Duitsland? Dat herleiden tot één persoon is te eenvoudig."

Provincieraad

Tobback zal geen zitje opnemen in de Leuvense gemeenteraad, maar wel in de provincieraad van Vlaams-Brabant. Daar zit de SP.A in de oppositie. N-VA, CD&V en Open VLD vormen de meerderheid. En nog eens oppositie voeren, daar heeft de tachtiger wel zin in. "Ik wil daar wel de meerderheid nog een keer vervelen als het kan", zegt hij.

Vooral de houding van de N-VA stoort Tobback. "Ik vind dat zo hatelijk. Aan de ene kant wil je die provincie weg en aan de andere kant wil je absoluut de postjes bezetten. In die wonde wil ik wel nog gaan ronddraaien."

Tot slot zegt het SP.A-boegbeeld dat hij beschikbaar is in mei om de partij te ondersteunen. "Ik heb altijd gezegd: zolang ik nog met een bevende hand een kruisje kan zetten om mijn kandidatuur te ondertekenen, mogen ze mij op een lijst zetten."

Zolang ik nog met een bevende hand een kruisje kan zetten om mijn kandidatuur te ondertekenen, mogen ze mij op een lijst zetten

Beluister het gesprek met Louis Tobback in "De ochtend":

Meest gelezen