Europese leiders May, Macron en Merkel hoopvol in nieuwjaarstoespraken, roepen op tot samenwerking 

De leiders van de ons omringende grote Europese landen hebben hoopvolle nieuwjaarstoespraken gegeven. De Britse premier Theresa May roept de parlementsleden op om voor haar brexitakkoord te stemmen. De Franse president Emmanuel Macron trekt lessen uit het protest van de gele hesjes, maar haalt ook fel uit naar de relschoppers. En de Duitse bondskanselier Angela Merkel roept op tot samenwerking "om de grote uitdagingen waar we voorstaan op te lossen. In het bijzonder migratie, klimaat en terrorisme". 

Britse premier Theresa May: "2019 kan het jaar worden waarin we onze verschillen opzijzetten"

De Britse premier Theresa May riep in haar nieuwjaarsboodschap de parlementsleden op om voor haar brexitakkoord te stemmen, zodat het Verenigd Koninkrijk aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen. 

"Het referendum in 2016 heeft ons verdeeld, maar we willen allemaal het beste voor ons land", zei May. "2019 kan het jaar worden waarin we onze verschillen opzijzetten en een sterke nieuwe relatie met onze Europese buren kunnen aangaan." 

De stemming over het akkoord is gepland in de week van 14 januari. Als het akkoord wordt goedgekeurd, dan stapt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de Europese Unie volgens de afspraken die May gemaakt heeft met Europa. Maar het is dus nog onzeker of May een meerderheid vindt in het parlement. Gebeurt dat niet, dan dreigt mogelijk chaos. 

Daarnaast moet de regering zich ook concentreren op binnenlandse kwesties zoals het tekort aan betaalbare woningen en het tekort aan opgeleide werkkrachten. 

Ik geloof dat we aan een nieuw hoofdstuk kunnen beginnen met optimisme en hoop

"Vandaag geloof ik dat we aan een nieuw hoofdstuk kunnen beginnen met optimisme en hoop", besloot May.  "Samen kunnen we in 2019 een succes maken van wat voor ons ligt en we kunnen een land uitbouwen dat werkt voor elk van ons." 

Bekijk de nieuwjaarstoespraak van de Britse premier:

Videospeler inladen...

Franse president Macron: "Ons land wil een betere toekomst, dat is de les van 2018"

De Franse president Emmanuel Macron is in zijn nieuwjaarstoespraak uitgebreid ingegaan op het protest van de gele hesjes. Hij toonde opnieuw begrip en wil een nationale dialoog op gang brengen. Ten aanzien van de relschoppers was hij onverzoenlijk.

"De (volks)woede heeft me één ding geleerd, of ze nu overdreven was of niet: we geven niet op. Ons land wil een betere toekomst. Dat is de les van 2018", zei hij. 

De resultaten van de hervormingen zijn niet meteen voelbaar, en heel wat Fransen reageren ongeduldig, maar dat is volgens de president geen reden om niets te veranderen. "We kunnen niet minder werken, meer verdienen, onze belastingen doen dalen en de uitgaven doen stijgen, niets veranderen aan onze gewoonten en zuiverder lucht inademen", aldus Macron.

De (volks)woede heeft me één ding geleerd, of ze nu overdreven was of niet: we geven niet op 

De president haalde ook zwaar uit naar de relschoppers onder de gele hesjes. "Sommigen zeggen te spreken in naam van het volk (...) maar zijn slechts de stem van een hatelijke bende die het opneemt tegen verkozenen, tegen de ordediensten, journalisten, joden, buitenlanders, homoseksuelen. Het is eenvoudigweg het ontkennen van Frankrijk", stelde hij. 

Nieuwe concrete maatregelen kondigde de Franse president niet aan, maar hij beloofde wel om de Fransen binnen enkele dagen aan te schrijven over de contouren van het "nationaal debat" dat hij wil organiseren. In 2019 wil Macron ook werk maken van een hervorming van het werkloosheidsstelsel, van de pensioenen en van het openbaar ambt.

Bekijk de nieuwjaarstoespraak van de Franse president:

Videospeler inladen...

Duitse bondskanselier Merkel: "Enkel samenwerken kan problemen oplossen"

"Geen enkel wereldprobleem kan door een land alleen worden opgelost", zei de Duitse bondskanslier Angela Merkel in haar nieuwjaarsboodschap, daarbij verwijzend naar een aantal grote uitdagingen zoals klimaat en migratie. "Internationale samenwerking is dus onontbeerlijk, maar is ook steeds minder vanzelfsprekend".

Wie tussen de regels leest, weet dat Merkel het hier over de Amerikaanse president Trump en zijn "America first"-beleid heeft. Merkel beseft dat Duitsland meer en meer zal moeten strijden om eigen waarden als samenwerking blijvend op de kaart te zetten.

Internationale samenwerking is dus onontbeerlijk, maar is ook steeds minder vanzelfsprekend

Merkel keek ook terug op de politieke situatie in eigen land. Duitsland beleefde zijn politiek woeligste jaar van de eeuw. Het duurde lang om een nieuwe regering van christendemocraten van CDU en CSU en sociaaldemocraten van SPD te vormen. Als die regering er uiteindelijk was, leek het alsof er constant crisis was, in het bijzonder tussen CDU en CSU. Het resultaat is dat het vertrouwen in haar regering erg laag is.

Merkel toonde daarvoor begrip en erkent de kritiek, maar ze voegt er aan toe: "Ook hier kunnen we enkel de uitdagingen aan, als we blijven samenwerken."

Over haar eigen toekomst herhaalde ze nog eens klaar en duidelijk: "Ik wil tot het einde van mijn ambtstermijn in 2021 kanselier blijven. Daarna stop ik definitief met politiek."

Bekijk de nieuwjaarstoespraak van de Duitse bondskanselier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen