Roman (derde van links) in 1962 bij president Kennedy.
1962 AP

Veel lof voor overleden "Moeder van de Hubble" en vrouwelijke pionier bij NASA

Vorige week is Nancy Grace Roman overleden, een Amerikaanse astronome die een van de eerste vrouwen met een hoge functie bij de NASA werd. Daar vervulde ze een pioniersrol voor vrouwen die na haar kwamen. Roman is ook bekend van de Hubble-telescoop.

Nancy Grace Roman overleed vorige week op 93-jarige leeftijd. Als kind was ze al geïntrigeerd door de ruimte: ze tekende naar verluidt het liefst de maan, en ze ging vaak met haar moeder wandelen om naar de nachthemel te kijken en er allerlei dingen te ontdekken. Ze woonde in Nevada, waar ze bij heldere nachten prachtige zichten had op de sterren, en erdoor gefascineerd raakte.  Op haar elfde stapte ze in een astronomieclub.

Na haar hogere studies wiskunde en wetenschappen - geen evidentie, omdat vrouwen niet werden verondersteld verder te gaan in die richtingen - werd ze uiteindelijk een gerenommeerde astronome bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze werd er de eerste chef van de afdeling astronomie. Roman brak door in een wereld die gedomineerd werd door mannen, en effende zo de weg voor vrouwen die na haar kwamen.  

Roman kreeg ook een eigen Lego-figuurtje, een eer die niet zomaar iedereen te beurt valt

Roman kreeg de bijnaam "Moeder van de Hubble" voor haar grote bijdrage aan de beroemde Hubble-telescoop, die ons in staat stelt fantastische beelden te krijgen van de ruimte. Zij zorgde ervoor dat een idee ook werkelijkheid werd, door specialisten - ingenieurs en astronomen - van over de hele VS samen te brengen en hen ook iets concreets te laten ontwerpen. "De ingenieurs konden zeggen wat zou werken, en de astronomen wat nuttig zou zijn." 

Roman deelde haar passie ook op school, waar ze astronomie gaf aan kinderen in de basisschool. In 2017 kreeg ze een speciaal Lego-figuurtje, een eer die enkel grote astronomen te beurt viel. (zie tweet onder).

In 1962 mocht Nancy Grace Roman op de koffie bij president John F. Kennedy, toen die de winnaars ontving van de Federal Woman's Award for outstanding contributions to government (de prijs voor uitzonderlijke bijdragen aan de overheid, zie grote foto boven).  

Meest gelezen