Nicolas Maeterlinck

Nieuwe jaar start met vier werkende kernreactoren: Tihange 3 wordt morgen heropgestart

Vanaf morgen zullen de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 opnieuw draaien. Dat zegt uitbater Engie Electrabel. Daarmee zullen vier van de zeven Belgische kernreactoren stroom leveren.

Doel 4 werd in december weer heropgestart, na maanden te hebben stilgelegen. Maar na enkele dagen diende de reactor weer te worden stilgelegd. Door een verstopte filter viel een pomp uit. Op 27 december werd Doel 4 alweer opgestart, maar niet op volle kracht. "Het verontreinigde water dient geleidelijk aan te worden gezuiverd. Daarom wordt de centrale langzaamaan heropgestart. In de loop van de volgende dagen zal de centrale weer op volle kracht draaien", aldus een woordvoerster van Engie Electrabel.

Tihange 3 zal morgennamiddag weer worden opgestart. Dat kan omdat de nucleaire waakhond FANC daarvoor toestemming heeft gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren. Vorige week werd aangekondigd dat het al op 7 januari zou zijn, en dat is nu dus nog een week vervroegd.

Tihange 3 lag stil vanwege problemen met het beton in het bunkergebouw. Het plan is om de werken in een eerste fase te beperken tot de meest dringende opdrachten.  In een latere fase, na de winter, zou dan de rest van het werk worden uitgevoerd. 

Het is al van eind maart geleden dat de reactor stroom leverde. De vroegere heropstart van Tihange 3 moet helpen voorkomen dat het in januari-februari, de koudste wintermaanden, tot een stroomtekort komt. Behalve Doel 4 en Tihange 3 zullen ook Doel 3 en Tihange 1 elektriciteit opwekken, of samen vier van de zeven Belgische reactoren.

Meest gelezen