Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Premier sheikh Hasina wint overtuigend erg omstreden verkiezingen in Bangladesh

De Awami Liga van huidig premier sheikh Hasina Wajid haalt bijna alle zetels binnen. De oppositiepartijen eisen echter nieuwe verkiezingen en maken melding van nooit gezien geknoei, geweld en intimidatie door de regeringspartij.

De Grote Alliantie rond de Awami Liga van premier Hasina heeft 287 van de 298 parlementszetels binnengehaald en heeft zich dus verzekerd van een verpletterende meerderheid in het nieuwe parlement. In twee andere districten moeten de verkiezingen van gisteren worden overgedaan omdat er een kandidaat overleden is en in een ander district te veel geweld was. Bij de verkiezingen zijn er overigens 17 doden gevallen.

De conservatieve Bangladesh National Party (BNP) -die andere grote partij in het land- haalt samen met haar bondgenoten slechts zes zetels. Die partij legt zich niet neer bij de nederlaag en eist nieuwe verkiezingen. Niet enkel zouden haar leden geïntimideerd en aangevallen zijn door leden van de regeringspartij, maar bovendien zouden veel kiezers geweerd zijn uit stembureau's "omdat ze al eens gestemd zouden hebben". BNP-leidster Khaleda Zia -een rivale van premier Hasina- is in februari van dit jaar veroordeeld tot een lange gevangenisstraf wegens corruptie en kon daarom niet deelnemen aan de verkiezingen.

De kiescommissie zegt dat ze de klachten heeft onderzocht, maar dat er onvoldoende redenen zijn om nieuwe verkiezingen te houden. Van de 104 stemgerechtigden is 80% komen stemmen. Human Rights Watch maakt zich zorgen over de "geloofwaardigheid van deze verkiezingen", in het licht van intimidatie en beperkingen op de controle op de gang van zaken in de stembureau's door leden van de oppositie. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hasina regeert met harde hand

Het ziet er dus naar uit dat sheikh Hasina Wajid Rahman een derde opeenvolgende ambtstermijn als premier krijgt. Bij de vorige verkiezingen -die door de BNP geboycot werden- haalde haar alliantie 253 zetels; nu zijn er dat dus al zeker 287 op een totaal van 300.

Dat komt deels omdat de economie de voorbije jaren een forse groei heeft gekend en onder meer armoede en kindersterfte terug zijn gedrongen. Tegen 2024 zou Bangladesh uit de groep van minst ontwikkelde landen kunnen verdwijnen. Veel van die groei komt van de textiel- en kledingindustrie -u heeft ongetwijfeld veel "Made in Bangladesh" in uw kast hangen, want het land is na China de grootste producent van kleding. Hasina wil nu echter ook inzetten op mobiele telefoons en electronica en speelt de erg goedkope lonen  uit.

Tegelijk is de Awami Liga echter steeds autoritairder gaan regeren en worden zowel de oppositie als de media steeds meer aan banden gelegd. Na meer dan tien jaar onafgebroken regeren, zijn ook steeds meer topfuncties in de administratie, het leger en het gerecht ingevuld door mensen uit de regeringspartij.

Meest gelezen