Voor 70 miljoen aan vuurwerk verkocht in Nederland

Nederlanders hebben dit jaar 70 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Dat is meer dan de voorgaande twee jaren, toen er voor 68 miljoen euro vuurwerk over de toonbank ging.

Het meeste geld ging naar zogeheten compound-vuurwerk. Dat is gekoppeld sierwerk dat maar één ontsteking hoeft en dan een kleine vuurwerkshow geeft, aldus Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrothechniek Nederland.

Het vaakst verkocht zijn de gewone rotjes, als astronautjes en kanonslagen. Gewone vuurpijlen bleken dit jaar minder in trek, volgens Groeneveld door alle ellende met de lanceerstandaard die dit jaar voor het eerst verplicht is.

Groeneveld is blij met de omzet. "Er is dit jaar 3 procent meer verkocht. Vorig jaar viel oudjaarsdag op zondag en dan mis je toch mensen die snel nog wat vuurwerk willen aanschaffen. De verkoop maandag was behoorlijk goed."

Meest gelezen