VS-president Trump "vertraagt" de omstreden terugtrekking van zijn troepen uit Syrië

Eerder had de Republikeinse senator Lindsey Graham gezegd dat de terugtrekking nog niet zo snel zou verlopen en in een tweet lijkt president Donald Trump dat vandaag te bevestigen. Ook wil Trump blijven vechten tegenover "wat overblijft van de terreurgroep IS".

Vorige week had president Trump vriend en vijand verrast door aan te kondigen dat de paar duizend Amerikaanse troepen snel uit Syrië zouden worden teruggetrokken. IS zou verslagen zijn en de VS zou van plan geweest zijn om de troepen terug te halen. Dat had tot zwaar protest geleid van militaire experten en minister van Defensie James Mattis heeft ontslag genomen.

Vandaag lijkt president Trump dat een beetje te relativeren. "We gaan langzaamaan onze troepen terugsturen naar hun families, maar tegelijk blijven we vechten tegen wat overblijft van IS", aldus een tweet. Eerder had de Republikeinse senator Lindsey Graham gezegd dat er een pauze zou komen in de terugtrekking.

Die terugtrekking is erg omstreden omdat IS dan wel geen "kalifaat" meer heeft, maar militair nog altijd niet uitgeschakeld is en door de versnelde terugtrekking van de VS zich zou kunnen hergroeperen in het oosten van Syrië.

Anderzijds lijkt de belofte van Trump vooral een toegeving aan de Turkse president Tayyip Erdogan die na het vertrek van de Amerikanen de kans krijgt om af te rekenen met de Syrisch-Koerdische milities. Die laatsten hebben dan wel IS verslagen op de grond, maar Turkije beschouwt hen als een variant van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK en was al begonnen met het bijeenbrengen van troepen aan de Turks-Syrische grens.

Er zouden iets meer dan 2.000 Amerikaanse "special forces" actief zijn in Syrisch-Koerdisch gebied. Die ondersteunen daar de Syrische Koerden in de strijd tegen IS.

Meest gelezen