allrightsreserved

Anneleen Lenaerts, Belgische harpiste Wiener Philharmoniker: “Het Nieuwjaarsconcert brengt mensen samen”

Anneleen Lenaerts is al enkele jaren harpiste bij het beroemde orkest de Wiener Philharmoniker. Op het traditionele Nieuwjaarsconcert speelt ze een solo in een Strauss-wals. "Als kind riep mijn moeder me naar de televisie als de harp in beeld kwam. Maar toen ik kwam kijken, was de harp alweer verdwenen. Ik had nooit durven denken dat ik ooit zou meespelen."

Weense walsen horen bij Nieuwjaar als aftellen naar middernacht, vuurwerk en een houten hoofd. Dit 78e Nieuwjaarsconcert vanuit de Gouden Zaal van het Musikverein in Wenen wordt in 90 landen live uitgezonden op de televisie.

Anneleen Lenaerts is al enkele jaren harpiste bij de Wiener Philharmoniker. Correspondent Michael de Werdt sprak met haar bij de repetities:

“Het is in heel veel huiskamers traditie om het nieuwjaarsoncert te bekijken, gezellig met een glaasje in de hand, dat was bij ons ook zo. Bijzonder is bij dit concert dat mensen die doorheen het jaar niet naar klassieke concerten gaan, ook van dit concert genieten.”

Nooit durven dromen van hier te spelen

“Als kind durfde ik er niet van dromen om ooit mee te spelen. Mijn moeder riep wel eens: kijk, de harp! Maar tegen de tijd dat ik voor de televisie stond was de harp alweer verdwenen. Ik kon me nooit voorstellen dat ik hier zelf een keer zou zitten.”

Benedikt Dinkhauser

De "kleine chaos" van de wals

Het is de 78e keer dat de Wiener Philharmoniker ten dans speelt voor Nieuwjaar. Het programma bestaat zoals steeds uit Weense muziek, vooral van de familie Strauss. “Die muziek is hier geboren,” zegt Anneleen Lenaerts, en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Muzikanten hebben het hier in hun bloed, die “kleine chaos” in de tellen van de wals.” Er zit namelijk altijd een kleine vertraging op de 1-2-3 van een wals.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Wiener Philharmoniker is beroemd om zijn “warme strijkersklank”, zegt Anneleen Lenaerts, en om de eigen instrumenten zoals de Weense hobo en de pauken. Voor het Nieuwjaarsconcert van 2019 staat het orkest onder leiding van de Duitse dirigent Christian Thielemann. Een man met een moeilijke reputatie?

“Omdat hij het uiterste uit muziek wil halen, kan hij ook wel eens een beetje onaangenaam zijn tijdens het werken, maar natuurlijk met als doel het beste resultaat eruit te halen. Maar bij deze repetities was hij heel ontspannen en gelukkig om dit samen met ons te kunnen doen,” volgens harpiste Lenaerts.

Afwisseling

“Zo’n orkest is een systeem,” zegt Anneleen Lenaerts, “met een strakke planning, want we gaan veel op tournee.” Daarnaast neemt Lenaerts eigen cd’s op, geeft ze soloconcerten en componeert ze. Onlangs wijdde de New York Times een portret aan haar. “De afwisseling is mooi,” zegt ze, “ik ben graag creatief en vind het belangrijk om nieuwe dingen te leren.”

Voor het Nieuwjaarsconcert 2019 speelt harpiste Anneleen Lenaerts een solopartij in de wals "Sphärenklange" van Josef Strauss.  

Traditiegetrouw wordt het Nieuwjaarsconcert besloten met "An der schönen blauen Donau" en de "Radetzkymars". En dan kan 2019 echt beginnen.

Mocht u het Nieuwjaarsconcert ook eens live willen bijwonen in Wenen, dan moet u geluk hebben: kaartjes (tussen 35 en 1090 euro) worden op de website per lottrekking verkocht tijdens de maand februari.

Meest gelezen