Videospeler inladen...

"Trump van de tropen" Bolsonaro is president van Brazilië: "Pact sluiten om land van corruptie en misdaad te bevrijden"

In Brazilië is dinsdag de ultrarechtse vroegere militair Jair Bolsonaro beëdigd als nieuwe president. De 63-jarige legde de eed af in het Congres. Tijdens zijn inauguratiespeech riep Bolsonaro op om een nationaal pact te sluiten om Brazilië het juk van corruptie, misdaad en economische onverantwoordelijkheid af te werpen. Daarvoor was hij met zijn echtgenote Michelle in een open Rolls Royce door de hoofdstad Brasilia gereden. 

De Braziliaanse politicus Jair Bolsonaro is in het Congres in Brasilia ingezworen als de 38e president van Brazilië. Zijn aanhangers scandeerden zijn verkiezingsslogan: "Brazilië boven alles, God boven alles".

Als staatshoofd wil de rechtse populist de wijdverbreide corruptie in het grootste land van Zuid-Amerika bekampen, de criminaliteit inperken en de economie aanzwengelen.

Meer dan twee maand geleden heeft Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen. Critici zien in de nieuwe president een gevaar voor de nog jonge democratie in Brazilië.

Nationaal pact sluiten om Brazilië definitief te bevrijden van het juk van corruptie, misdaad en economische onverantwoordelijkheid

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro heeft tijdens zijn inaugurele speech opgeroepen om een nationaal pact te sluiten om "Brazilië definitief te bevrijden van het juk van corruptie, misdaad, economische onverantwoordelijkheid en het ideologische keurslijf".

De 38e president van Brazilië wil een nationaal pact tussen de uitvoerende, de wetgevende en de gerechtelijke macht in het land. "Ik bel elk lid van het Congres voor een missie van herstel van ons vaderland. We moeten deze unieke kans aangrijpen om ons land te heropbouwen en het vertrouwen van onze landgenoten terug te winnen."

Bolsonaro herhaalde dat hij het dragen van wapens wil goedkeuren, omdat de "goede mensen het recht op zelfverdediging hebben" en hij verwees naar zijn conservatieve kijk op de samenleving met respect voor de joods-christelijke traditie.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Bolsonaro intussen al gefeliciteerd met zijn inauguratie.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen