Foto Natuurpunt/KMI

Vogels zodanig opgeschrikt door vuurwerk dat ze zelfs weerradars verstoren: "Schokkend voor natuurliefhebbers"

Dit was hoe de vogels de overgang van oud naar nieuw beleefden: ze vlogen massaal en opgeschrikt weg door de vele vuurwerkknallen. Ze deden dat met zovelen, dat het zelfs zichtbaar was op de weerradars. "Voor natuurliefhebbers was dit schokkend", zegt Natuurpunt. 

"Weerradars worden doorgaans gebruikt om neerslag te detecteren," legt Maarten Reyniers van het KMI uit. "Maar de aanwezigheid van grote groepen vliegende vogels kan deze metingen verstoren. In normale omstandigheden vliegen er veel te weinig vogels rond om een waarneembaar signaal te geven in de radardata. Maar wanneer het aantal vogels in het luchtruim sterk toeneemt, kan de radar dit wel oppikken."

En dat was precies wat er gebeurde afgelopen nacht, toen het in heel België knalde. Animaties van radarbeelden uit Jabbeke en Helchteren, die Natuurpunt maakte, geven dat mooi weer. Hun animaties hieronder tonen de herwerkte radarbeelden van Jabbeke (KMI) net voor en net na de jaarwisseling, en die van de radar in Helchteren (VMM). Ze tonen de grote impact op de vogels, want die zijn rond middernacht in enorme aantallen weggevlogen. 

"Voor natuurliefhebbers is het resultaat schokkend. Opvallend is dat ook verschillende waterrijke vogelgebieden rood oplichten", aldus Reyniers.

Lees hier het volledige bericht op Natuurpunt

Meest gelezen