Videospeler inladen...

Vreugdevuur in Scheveningen loopt compleet uit de hand: dijk ontruimd, daken en duinen in brand

Het jaarlijkse "vreugdevuur" dat met oudejaar wordt aangestoken op het strand van Scheveningen in Nederland, is voorbije nacht uit de hand gelopen toen een felle wind opstak. 

Toen het vreugdevuur in Scheveningen goed op dreef was, stak een felle wind op. De hulpdiensten moesten op de duur de dijk ontruimen omdat het vuur op het strand te groot was geworden en te veel hitte veroorzaakte voor de toeschouwers. Nadien bleek dat de vonken van het vuur ook de omgeving in brand staken.

Volgens de brandweer zijn door zogenaamd "vliegvuur" - een grote vonkenregen - onder meer branden ontstaan in de duinen. Op Twitter is te zien dat de brandweer massaal ter plaatse moest gaan en daken moest blussen van onder meer een snackbar en de oude kerk, om te vermijden dat die in brand vliegen.

Pas nadien kon de brandweer zich richten op de brandende stapels op het strand. Momenteel is ze die nog altijd aan het nablussen. Niemand raakte gewond.

"Uit de hand gelopen"

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur kan maken. Elk jaar wordt de stapel houten pallets hoger. Dit jaar was die in Scheveningen maar liefst 48 meter hoog. Een van de bouwers geeft alvast toe aan onze collega's van NOS dat de strijd tussen de dorpen daarmee "uit de hand is gelopen".

VIDEO: Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...
ISOPIX

Nog wel verantwoord?

Ook de lokale overheid beraadt zich over de vraag of de vreugdevuren op deze manier volgend jaar kunnen doorgaan. Burgemeester Pauline Krikke spreekt van een "beangstigende situatie". Ze gaat evalueren wat er is misgelopen, zegt ze aan NOS. "Daarbij ligt voor mij ook de vraag op tafel of het organiseren van de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is."

Meest gelezen