Vuurwerkpijl zet "mooiste kerststal van de Kempen" in Zondereigen in brand

De kerststal in het centrum van Zondereigen, een deelgemeente van Baarle-Hertog, is tijdens de oudejaarsnacht getroffen door een brand. Vermoedelijk kwam een vuurpijl op het dak van de kerststal terecht.

Boosdoener wellicht vuurwerkpijl

Het dak, dat bedekt is met stro, vatte vuur. Mensen die in de buurt naar het vuurwerk aan het kijken waren, konden de dieren in de kerststal (twee schapen, een ezel, konijnen, kippen en duiven) op tijd naar buiten brengen. Ook de beelden in de kerststal, die nog maar enkele weken oud waren, konden worden gered. Het dak van de kerststal heeft wel zware schade geleden.

Mooiste kerststal van de Kempen

De kerststal in Zondereigen is tegen de kerk aangebouwd en stond er dit jaar al voor de 20ste keer. Even werd gevreesd dat er door de blussingswerken water in de kerk zou binnen sijpelen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De stal staat officieus bekend als de mooiste kerststal van de Kempen. De brandweer heeft het stro grotendeels van het dak verwijderd, om zeker te zijn dat het vuur volledig was gedoofd. In principe zou de kerststal nog tot en met 6 januari aan de kerk in Zondereigen staan.

Vuurdoop kersverse burgemeester

De brand aan de kerststal was meteen ook de 'vuurdoop' voor Frans De Bont (Forum+). Hij is sinds vannacht de nieuwe burgemeester van Baarle-Hertog en had nog maar enkele minuten de taak van zijn voorganger overgenomen, toen de brand werd gemeld. "Je bouwt na de verkiezingen natuurlijk op naar 1 januari, maar dat je dan zo snel in actie moet komen, verwacht je natuurlijk niet", aldus De Bont. "Ik vond toch dat ik even moest gaan kijken. De politie en brandweer hebben hun interventie perfect aangepakt. Maar de verslagenheid bij de mensen - en dan vooral bij de eigenaars van de stal - is erg groot."

Meest gelezen