Videospeler inladen...

Wagen bekogeld met projectielen: Brusselse brandweer beleeft woelige nieuwjaarsnacht

De brandweer in Brussel is afgelopen nacht meer dan 80 keer moeten uitrukken. Dat is 3 keer meer dan tijdens een gewone weekendnacht. De meeste tussenkomsten (66) waren voor brandjes op de openbare weg. Bij een interventie in de buurt van metrostation Zwarte Vijvers in Molenbeek kreeg de brandweerploeg te maken met jongeren die uit waren op geweld. De burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux vindt dat de Brusselse gemeenten beter moeten samenwerken om tijdens oudejaarsnacht de orde te handhaven.

"Een 30-tal jongeren stond onze ploeg op te wachten met stenen en andere projectielen", zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar onze brandweerwagen heeft flink wat deuken opgelopen en is ook z'n zijspiegels en voorruit kwijt."   

Ook bij 2 andere interventies werd de brandweer onthaald op agressie. Ze heeft 3 keer de hulp van de politie moeten inroepen om haar werk te kunnen doen. "We merken een toenemende agressie tegen ons en andere hulpdiensten", zegt Derieuw. "Het is de hoogste tijd dat het gerecht in actie treedt en daders vervolgt."   

Het is de hoogste tijd dat het gerecht in actie treedt en daders vervolgt.

Walter Derieuw, woordvoerder brandweer Brussel

De politie heeft afgelopen nacht na de vele incidenten in Sint-Jans-Molenbeek 20 mensen opgepakt. "Het gaat om administratieve aanhoudingen", zegt Caroline Vervaet van de lokale politie. "Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen of we hen laten voorleiden bij het parket."

kat-en-muisspel

Volgens Vervaet speelden jongeren uit de buurt zo'n uur lang een kat-en-muisspel met de politie. Daarbij werd onder andere een apotheek vlakbij metrostation Zwarte Vijvers vernield. "In totaal hebben we zeven wagens met brandschade. Het vuur bij een van die brandstichtingen is ook overgeslagen op twee leegstaande panden."

Het parket heeft intussen ook een deskundige aangesteld om de brandstichtingen in Molenbeek te onderzoeken. 

Dode bij steekpartij in Schaarbeek

In Schaarbeek is in de nieuwjaarsnacht een dode gevallen bij een steekpartij tussen 2 groepen. Het slachtoffer kreeg 2 messteken en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie weet nog niet wat de aanleiding was van de vechtpartij. Voorlopig is er nog niemand opgepakt. 

Brusselse gemeenten moeten beter samenwerken

burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux

Catherine Moureaux (PS), de burgemeester van Molenbeek, heeft gereageerd op de incidenten in haar gemeente. Volgens Moureaux moeten de Brusselse gemeenten beter met elkaar samenwerken om tijdens oudejaarsnacht de orde te handhaven.

"De relschoppers mogen niet het gevoel krijgen dat ze straffeloos vernielingen kunnen aanrichten", aldus Moureaux.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen