Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

President Trump botst voortaan op Democratisch Huis, maar ook Republikeinse Senaat kan moeilijk doen

Vanaf vandaag treedt het nieuwe Amerikaanse parlement dat in november verkozen is, in werking. Voortaan zal de Republikeinse president Donald Trump rekening moeten houden met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

De verkiezingen van november hebben tot een machtswissel geleid in het Huis, waar de Democraten nu een meerderheid van 236 zetels tegenover 199 voor de Republikeinen hebben. In de Senaat is de meerderheid van de Republikeinen evenwel versterkt tot 53 zetels tegenover 47 voor de Democraten.

President Donald Trump moet dus in de laatste twee jaar van zijn eerste ambtstermijn rekening houden met een echte Democratische oppositie in ten minste een kamer van het Congres. Dat kan vuurwerk opleveren.

Al voor dat Congres de hand aan de ploeg slaat, ging het mis. Zo is er al enkele dagen een "partial shutdown" of gedeeltelijke sluiting van overheidsdiensten zo lang Trump geen 5 miljard dollar fondsen krijgt voor de bouw van de door hem zo verlangde grensmuur met Mexico. Trump is bereid om die "shutdown" zo lang vol te houden tot het Congres toegeeft.

De Democraten staan niet te popelen om toe te geven. Congreslid Hakeem Jeffries uit New York wil niet weten van "geldverkwisting voor een middeleeuwse grensmuur die de grens niet veiliger zal maken".

(Lees verder onder de foto).

De Democrate Nancy Pelosi maakt wellicht haar comeback als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Wat kan een Democratisch Huis doen?

Het eerste werk voor het Huis is de verkiezing van een nieuwe voorzitter of "speaker" en dat wordt wellicht de politieke veteraan Nancy Pelosi. Toch stonden niet alle Democraten achter haar kandidatuur en dat duidt op verdeeldheid binnen de eigen rangen.

De Democraten willen een nieuwe wind laten waaien in Washington. Zo zullen parlementsleden voortaan niet meer mogen zetelen in raden van bestuur van bedrijven en moet een oud reglement geschrapt worden dat hoofddeksels in het Huis verbiedt. Dat moet toelaten dat Ilhan Omar, een van de eerste moslimvrouwen die verkozen is in het Congres, haar hoofddoek mag dragen.

De belangrijkste uitdaging voor de Democraten is aantonen dat ze in het Congres effectief een beleid kunnen voeren en dan is samenwerking nodig met de Republikeinse Senaat en met het Witte Huis. Kiezers houden niet van een partij die enkel stokken in de wielen van de regering steekt. Een einde aan de "shutdown" zonder capitulatie inzake de begroting hoort daarbij, maar dan is een compromis nodig.

Strijdpunten zijn er ook: zo willen de Democraten kost wat kost Obamacare, het systeem van algemene ziekteverzekering, redden nu onlangs een deel daarvan onwettelijk is verklaard door een rechter in Texas. Anderzijds kan het Huis een erg grote rol spelen als in de loop van het jaar de resultaten van het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 publiek zullen worden gemaakt door speciaal onderzoeker Robert Mueller. Het Huis kan er voor zorgen dat het recht zijn loop kent en dat president Trump dat voor hem vervelende onderzoek niet zou stopzetten of ondermijnen.

(Lees verder onder de foto).

Twee nieuwe gezichten: Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verdeeldheid in beide kampen

Cruciaal daarbij is of de Democraten  in het Huis in staat zijn om aan een zeel te blijven trekken. De onenigheid over de verkiezing van Nancy Pelosi als nieuwe topvrouw, is een slecht teken aan de wand. Opvallend in deze lichting is dat er veel nieuwe verkozen Democratische Congresleden zijn, veel jongeren ook en vaak van een erg progressieve strekking, zoals belichaamd wordt door de jonge Alexandria Ocasio-Cortez uit New York.

Dat zou kunnen leiden tot een interne botsing met meer gematigde en oudere centrumfiguren bij de Democraten zoals Pelosi. Die vrezen dat de partij de centrumkiezers zal verliezen als die te veel opschuift naar links. Het Witte Huis en de Republikeinen zullen maar al te graag die verdeeldheid aanwakkeren.

Toch vormen ook de Republikeinen geen monoliet achter Trump, ook niet in de door hen nu versterkte Senaat. Een van die nieuwe senatoren is gewezen presidentskandidaat en zakenman Mitt Romney. Die liet zich meteen al opmerken door in een interview te verklaren dat de president blijkbaar niet in staat is om de verdeelde natie te verenigen en dat hij chaos in de wereld zaait. Meteen al forse kritiek of de voorbode van een nieuwe gooi naar het presidentschap in 2020? Met Romney en mogelijk ook andere Republikeinse critici kan Trump ondanks zijn grote meerderheid in de Senaat ook niet op beide oren slapen, lijkt het.

Mitt Romney treedt terug in de politieke arena, maar met welk doel?
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen