Videospeler inladen...

Allereerste nieuwjaarsduiker in Rome was excentrieke Belg

De 66-jarige Giuseppe Palmulli voert al 31 jaar de titel Mister OK. Die benaming slaat op het teken waarmee de eerste duiker in 1946 aangaf veilig te zijn, nadat hij van de 18 meter hoge Ponte Cavour de Tiber in was gedoken. Een belangrijk detail: die man was een Belg. 

Het gaat om de Belg met Italiaanse roots Rick De Sonay, uit Boom in de provincie Antwerpen, waar na de oorlog diepe armoede heerste. De Sonay wordt afgeschilderd als een prettig gestoorde excentriekeling, die al enkele jaren in de Romeinse kuststad Ostia woonde. Volgens sommige bronnen was hij zijn job als redder kwijt en wilde hij zich met de spectaculaire duik in de kijker werken. Andere zeggen dat het zuiver om een verjaardagsstunt ging: de man was op 6 januari jarig en zou die dag iets bijzonders hebben willen presteren. Mettertijd zou de stunt van 6 naar 1 januari verschuiven. De Sonay dook tot in de jaren 80, en toen nam Palmulli de titel van Mister OK over.

Meest gelezen