Videospeler inladen...

Amerikaanse agenten vuren traangasgranaten af naar migranten aan grens met Mexico

In Tijuana, aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, hebben Amerikaanse agenten traangasgranaten afgeschoten naar een groep migranten. Ze deden dat naar eigen zeggen om te voorkomen dat een "gewelddadige menigte" de grens zou oversteken. Mensenrechtenactivisten reageren verontwaardigd.

De Amerikaanse autoriteiten spreken van een groep van 150 migranten die vanuit Mexico de grens probeerden over te steken. Enkelen onder hen zouden met stenen hebben gegooid, waarop de grensbewaking antwoordde met traangasgranaten.

De migranten gooiden die stenen volgens sommige berichten om de agenten weg te houden van de jongeren en kinderen die op dat moment over de prikkeldraad aan de grens werden geholpen. Andere ooggetuigen melden dan weer dat de stenen pas werden gegooid ná het afvuren van de traangasgranaten.

De Trump-administratie brengt families in gevaar die geen andere keuze hebben dan om wanhopige maatregelen te nemen op zoek naar bescherming

Amnesty International

De Amerikanen spreken van "een gewelddadige menigte" en zeggen dat de agenten "zich met het minst mogelijke geweld probeerden te verdedigen". 25 migranten zijn uiteindelijk opgepakt aan de Amerikaanse kant van de grens. Anderen keerden terug naar de Mexicaanse zijde.

"Wreed"

Mensenrechtengroepering Amnesty International heeft het over "wrede en onmenselijke praktijken" en vraagt een onafhankelijk onderzoek. "De Trump-administratie gaat in tegen internationale wetten en orkestreert een crisis door doelbewust asielzoekers weg te jagen van grensovergangen. Daardoor brengt ze families in gevaar die geen andere keuze hebben dan om wanhopige maatregelen te nemen op zoek naar bescherming."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De Amerikaanse president Donald Trump is momenteel in een politieke strijd verwikkeld rond de financiering van een grensmuur die hij tussen de VS en Mexico wil bouwen. Die discussie is uitgedraaid op een gedeeltelijke "shutdown", een tijdelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten.

Niet de eerste keer

Eind november schoten Amerikaanse grensbewakers al eens traangasgranaten over de grens met Mexico. Het kwam hen toen op felle kritiek te staan omdat er ook vrouwen en jonge kinderen aanwezig waren. De Mexicaanse autoriteiten eisten daarop een grondig onderzoek, ook omdat de granaten op Mexicaans grondgebied terechtkwamen.

Meest gelezen