Brusselse brandweer over agressie: "Tijd dat de overheid een duidelijk signaal stuurt: tot hier en niet verder"

De Brusselse brandweer vraagt van de overheid een "duidelijk signaal" na de woelige nieuwjaarsnacht. Daarin moest de brandweer meer dan 80 keer uitrukken, vooral om kleine brandjes te blussen. Maar de brandweerlui kregen ook enkele keren te maken met agressieve jongeren. Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) wijst naar de politieleiding: "Op het niveau van de zone of zelfs het gewest hadden ze beter voorbereid moeten zijn."

De brandweerdiensten werden tijdens de nieuwjaarsnacht 3 keer met agressie geconfronteerd, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Bij een van de tussenkomsten werden de brandweerlui door jongeren bekogeld met stenen.

Na de rellen zijn twee personen gerechtelijk aangehouden. Een van hen werd intussen vrijgelaten en zal zich binnenkort al voor de rechter moeten verantwoorden.

Over heel 2018 gaat het om 21 gevallen van verbale of fysieke agressie. "Dat valt al bij al nog mee als je dat vergelijkt met het totale aantal interventies: meer dan 100.000 op een jaar", geeft Derieuw toe.

En toch, klinkt het dan. "Onze mensen op het terrein ervaren een algemeen onveiligheidsgevoel", vertelt Derieuw. "Dat gaat vooral over verbale agressie. Ik kan niet zeggen dat dat echt wijkgebonden is. Maar het gevoel heerst dat er bij elke interventie minstens verbale agressie is die kan ontsporen."

Het gevoel heerst dat er bij elke interventie minstens verbale agressie is die kan ontsporen

Walter Derieuw, brandweer Brussel

De brandweer van Brussel vraagt daarom een duidelijk signaal van de overheid. "Het stopt hier en gaat niet verder. Ze moet daders van agressie dadelijk identificeren, vervolgen en de voorziene straffen opleggen en uitvoeren. En dat dan ook meedelen aan de slachtoffers van die agressie."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" van gisteren:

Videospeler inladen...

Georganiseerde misdaad

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) treedt Derieuw bij in "De ochtend" op Radio 1. Ook hij vindt dat de opgepakte verdachten snel berecht moeten worden. Maar hij is ook streng voor de politieleiding en -structuur in Brussel.

"Dit is niet de schuld van de politieman of -vrouw op het terrein, maar op het niveau van de politiezone of zelfs het gewest moet men beter voorbereid zijn", vindt Gatz. "Men kan niet alles uitsluiten of oplossen, maar nu meet men achteraf gewoon de schade op en dat kan ook niet."

Gatz is ervan overtuigd dat de opstootjes met Oudjaar georganiseerd zijn. "Dit is jammer genoeg een traditie van enkele heethoofden en van georganiseerde misdaad die bepaalde wijken probeert te destabiliseren." 

Volgens hem weet de politie - "of zou ze kunnen weten" - welke jongeren daarbij betrokken zijn. "Als dat in Molenbeek op straat geweten is, dan zou de politie daar toch ook op een of andere manier repressief en preventief rekening mee moeten kunnen houden."

Eén politiestructuur

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux riep gisteren op tot "een gezamenlijk plan voor heel Brussel". Gatz is het daar helemaal mee eens: "Ik ben blij dat ook bij collega-politici de sense of urgency groeit om in Brussel één gewestelijke politiestructuur te krijgen, één plan, één aanpak. Ik hoop althans dat ze dat bedoelt. Dit is geen politiek spel. Dit gaat over veiligheid. Alle Brusselse politici moeten nu aan hetzelfde zeel trekken."

Gatz wijst ook naar Binnenlandse Zaken: "Zijn er genoeg manschappen bij de politie in Brussel? Nee. De politiezones kunnen die betalen, maar Binnenlandse Zaken slaagt er onvoldoende in om rekruten naar Brussel te krijgen."

Beluister hier het gesprek met Sven Gatz in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen