Videospeler inladen...

Primeur voor China: ruimtesonde landt op achterkant van de maan en stuurt eerste foto door

Een Chinese ruimtesonde Chang'e-4 is voorbije nacht geland op de achterkant van de maan. Dat melden de Chinese staatsmedia. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een sonde daar landt. Intussen heeft Chang'e-4 zelfs al een eerste scherpe foto van het maanoppervlak doorgestuurd.

De sonde Chang'e-4, die op 8 december in het Chinese Xichang gelanceerd werd, slaagde er om 3.26 uur onze tijd in om een zachte landing te maken op het maanoppervlak. Chang'e-4 bevindt zich tussen de zuidpool van de maan en de grote Aitken-krater, aan de kant van de maan die vanop aarde niet te zien is.

De ruimtesonde heeft een wagentje aan boord dat onder meer het oppervlak zal verkennen en de samenstelling van de bodem zal bestuderen. En er zijn ook zaadjes van planten en eitjes van de zijderups mee. De Chinezen willen daarmee onderzoeken of die op de maan kunnen ontkiemen.

Chang'e-4 heeft intussen al een eerste scherpe foto doorgestuurd van de landingsplek:

Primeur

China ontwikkelt al jaren een ambitieus ruimtevaartprogramma. In 2013 was de sonde Chang'e-3 het eerste ruimteschip dat op de maan landde sinds de Loena 24 van de Sovjet-Unie in 1976.

Met de landing op de achterkant van de maan hebben de Chinezen nu een primeur te pakken: nooit eerder is daar een ruimtesonde geland. Om radiocontact met Chang'e-4 op die plek mogelijk te maken, lanceerde China in mei 2018 al een satelliet.

En het is nog niet gedaan. Volgend jaar wil China een nieuwe sonde - Chang'e-5 - naar de maan sturen die ook moet terugkeren met stalen van het materiaal dat ze verzameld heeft. Ook dat zou voor het eerst in 43 jaar zijn. Op lange termijn wil China ook werk maken van bemande ruimtevluchten.

Altijd dezelfde kant

De "dark side of the moon" of donkere kant van de maan spreekt velen tot de verbeelding, omdat die kant op aarde nooit te zien is. We zien vanop aarde altijd dezelfde kant van de maan, omdat de maan even snel om haar as draait als rond de aarde.

De achterkant van de maan werd in 1959 voor het eerst gefotografeerd door een Russische satelliet. De eerste mensen die die kant in het echt gezien hebben waren de astronauten van de Apollo 8.

VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters legt in onderstaande video uit hoe de Chinese maanmissie in elkaar zit: 

"Bewust klein gehouden"

Opmerkelijk, zo vertelt China-correspondent Eefje Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1: de meeste Chinezen wisten niet eens dat de landing eraan zat te komen. "De verwachtingen werden in de media met opzet klein gehouden. Als het dan zou tegenvallen, kon die mislukking in de kantlijn van de geschiedenis worden verborgen. In 2014 was er ook een maanlander, Yutu, die technische problemen kreeg door de koude op de maan. Dat was een gênant moment. Peking was bang dat zoiets opnieuw zou gebeuren."

Het is een Chinese missie, met Chinese technologie. China doet dus niet meer onder voor de VS en dat zullen we vanaf nu wel vaker horen

China-correspondent Eefje Rammeloo

De man op de straat in China was dus niet echt bezig met deze missie, maar dat zal de komende tijd wel veranderen, denkt Rammeloo. "De Amerikanen konden op de maan landen, nu kunnen de Chinezen dat ook, en zelfs op de achterkant van de maan. Het is een Chinese missie, met Chinese technologie. China doet dus niet meer onder voor de VS en dat zullen we vanaf nu wel vaker horen."

Herbeluister hier het gesprek met Eefje Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen