Videospeler inladen...

Chinese sonde zal wellicht vannacht als eerste op "achterkant van de Maan" landen

De Chinese sonde Chang'e-4 zal wellicht vannacht, in de nacht van  woensdag op donderdag, als eerste neerstrijken op de vrij onbekende achterzijde van de Maan, zo citeren berichten op Twitter de Chinese staatstelevisie. Bekijk onze explainervideo voor meer uitleg.

Op 8 december lanceerde een Lange Mars-3B draagraket de Chang'e-4. Op 12 december is de sonde in een baan rondom de "Wachter van de Aarde" gekomen. Zondag is die gewijzigd in een elliptische baan met een dichtste punt op ongeveer 15 km en een hoogste punt op zowat 100 km hoogte, meldde het officiële persbureau Xinhua.

Die baan moet toelaten om als eerste een door mensenhanden gebouwd tuig te doen landen op de "Dark Side of the Moon", of de achterzijde van de Maan. Die zien we nooit en is bij wetenschappers ook nog niet zo bekend.

De landing zou voor donderdag omstreeks 01.00 uur Belgische tijd gepland zijn. De Chinese Maanverkenner omvat een lander en een robotjeep.

In dit filmpje legt wetenschapsjournalist Koen Wauters uit wat het doel is van de missie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen