Videospeler inladen...

Christophe Peeters blijft in de Gentse gemeenteraad: "Ik heb geen ambities om naar het parlement te gaan"

In Gent wordt de voormalige liberale schepen Christophe Peeters ondervoorzitter van de gemeenteraad. Dat laat de lokale afdeling van Open VLD weten. Over drie jaar wordt Peeters dan voorzitter, in opvolging van iemand van Groen. Peeters gaat ook op zoek naar een nieuwe job en zal geen kandidaat zijn bij de verkiezingen van 26 mei.

Peeters was erg ontgoocheld omdat hij geen nieuwe schepenpost kreeg in Gent, hoewel hij meer voorkeurstemmen haalde dan Sammy Souguir die door de lokale partijafdeling als schepen werd gekozen. Peeters zal ook de strategische lijnen van de Gentse Open VLD mee uitstippelen.  

Het aan de kant schuiven van Peeters als schepen dreigde voor een heus schisma te zorgen bij de Gentse liberalen. Een groep oudgedienden tekenden een protestbrief aan burgemeester Mathias De Clercq en nationaal voorzitter Gwendolyn Rutten en dreigden ermee uit de partij te stappen. Na een gesprek tussen Peeters en De Clercq beloofde die laatste dat Peeters een prominente rol zou blijven spelen bij de Gentse liberalen.

“Na een moeilijke periode draaien we de bladzijde om en kijken we samen vooruit in het belang van de partij waar we beiden in geloven, en vooral, in het belang van de Gentenaars. We nemen onze verantwoordelijkheid op ten opzichte van onze stad en onze kiezers", zeggen Peeters en De Clerq in een mededeling.   

Ik heb als politicus steeds mijn verantwoordelijkheid genomen

Christophe Peeters

“De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben mij als mens diep gekwetst", zegt Peeters. "Ik heb echter als politicus steeds mijn verantwoordelijkheid genomen, ten aanzien van onze stad, mijn partij en mijn bijna 5.000 kiezers. Dit zal ik ook in de toekomst blijven doen als gemeenteraadslid voor Open VLD.”

De Clercq van zijn kant zegt dat hij blij is dat Peeters met de beleidskennis die hij in 24 jaar heeft opgebouwd verder een prominente rol zal opnemen. "We kijken er naar uit om op een positieve manier samen te werken."

In een gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1 zegt Peeters dat hij op zoek gaat naar een nieuwe baan, omdat het (onder-)voorzitterschap van de gemeenteraad geen voltijds mandaat is. Alhoewel hij ontgoocheld is, wil hij toch geen vaandelvlucht plegen tegenover zijn kiezers en zal hij zich blijven inzetten als gemeenteraadslid.

De afgelopen dagen was er ook gesuggereerd dat "de prominente rol" die De Clercq aan Peeters had beloofd misschien te vinden zou zijn in het federale of Vlaamse parlement, maar Peeters zegt dat hij daarin niet geïnteresseerd is en dat hij niet op de lijst van de verkiezingen van 26 mei zal staan. "Ik heb altijd heel duidelijk gesteld tegenover de Gentse kiezer dat ik een lokaal mandaat ambiëer en dat ik geen ambities had om naar het parlement te gaan. Ik blijf daar ook bij."

Beluister hieronder het gesprek van Peeters in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Bart Aerts maakt een stand van zaken op in Gent:

Videospeler inladen...

Meest gelezen