AFP or licensors

Congolese oppositieleiders zitten samen met kandidaat van huidige regering over verkiezingsuitslag

De Congolese oppositieleiders Martin Fayulu en Félix Tshisekedi hebben in Kinshasa samengezeten met de kandidaat van de huidige Congolese regering Emmanuel Ramazani Shadary. De eerste voorlopige verkiezingsresultaten zullen wellicht komende zondag nog niet bekendgemaakt worden, omdat er nog maar 17 procent van de stembiljetten is aangekomen in de telcentra in het land.

De Congolese verkiezingscommissie Ceni heeft aangekondigd dat de eerste voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen in het land van afgelopen zondag later bekend zullen worden gemaakt dan gepland. Het was de bedoeling om de voorlopige resultaten ten laatste op zondag 6 januari bekend te maken.

De voorzitter van de verkiezingscommissie Corneille Nangaa heeft aangekondigd dat op dit ogenblik slechts 17 procent van de stembiljetten in de telcentra in het land zijn aangekomen. Hoeveel vertraging de bekendmaking van de de verkiezingsuitslagen zal oplopen, is nog niet duidelijk.

De kandidaten van de oppositie Martin Fayulu en Félix Tshisekedi hebben vanavond samengezeten met Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat van de huidige Congolese regering en de vertrouweling van aftredend president Kabila. Over de inhoud van de gesprekken is niets bekendgemaakt.

De Congolese overheid heeft het internet, het sms-verkeer en het signaal van Radio France Internationale afgesloten in het land. "Op die manier willen we vermijden dat er foute verkiezingsresultaten worden verspreid die onrust kunnen veroorzaken", zei een adviseur van president Kabila. Volgens de oppositie kan het afsluiten van de communicatiekanalen fraude bij het bekendmaken van de verkiezingsuitslag in de hand werken.

Meest gelezen