Minister De Crem (CD&V) stelt zich vragen na opstootjes in Brussel: "Werkt die planning van de politie wel?"

"Totaal onaanvaardbaar", zo noemt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) de opstootjes tijdens nieuwjaarsnacht in Brussel. Net als Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) oppert hij dat er iets schort aan de planning op het niveau van de politiezones en het gewest. De politie wil daar voorlopig niet op reageren. In totaal werden er twee personen gerechtelijk aangehouden. 

De opstootjes en vernielingen tijdens nieuwjaarsnacht in onder meer Molenbeek en Anderlecht vindt minister De Crem "totaal onaanvaardbaar". Volgens hem is een harde aanpak nodig, zodat we niet in een situatie van "no-gozones" voor hulpdiensten belanden.

Na de rellen zijn er twee personen gerechtelijk aangehouden voor smaad, weerspannigheid en bedreigingen. Een van hen zal zich rechtstreeks voor de rechter moeten verantwoorden en is intussen vrijgelaten. 

In de Brusselse politiek wordt vooral naar De Crem gewezen om oplossingen aan te reiken, maar die speelt de bal terug. "In de planning zou men toch beter voorbereid moeten zijn op dergelijke evenementen, zeker wanneer men weet dat er vroeger al problemen zijn geweest."

Ik ga onderzoeken wie wat doet en in dit geval: wie wat niet heeft gedaan

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

Hij heeft het dan niet over de mensen van brandweer en politie die op het terrein werken. "Die mensen doen hun werk", klinkt het. "Maar daarvoor zijn er structuren: de politiezones in Brussel en de structuur op vlak van het Brussels Gewest. Ik vraag mij af of al die planningsstructuren wel werken." 

De Crem zegt te zullen onderzoeken hoe die planningsfase verloopt, "wie wat doet en in dit geval: wie wat niet heeft gedaan". Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) suggereerde vanochtend al de creatie van één grote politiezone, maar De Crem - die in lopende zaken moet werken - gaat daar niet dieper op in.

Extra agenten

Gatz wees ook op de vele openstaande vacatures voor politieagenten in Brussel. De Crem benadrukt dat hij het komende jaar "bijzondere aandacht voor de rekrutering" zal hebben. 

"Vorig jaar hebben we 2.500 mensen gerekruteerd. Ook dit jaar willen we zoveel agenten aanwerven. De middelen zijn er in elk geval. Als dat een deel van de oplossing is, zal ik mij daartoe engageren." 

Beluister hier het gesprek met Pieter De Crem in "De ochtend" op Radio 1:

Politie wil niet reageren

De betrokken politiekorpsen wensen niet te reageren op de opmerkingen van de minister. "We kunnen enkel aanstippen dat we wel degelijk voorbereid waren op oudejaarsavond en dat er ook ploegen van de federale politie op het terrein aanwezig waren", klinkt het. "Het voorziene systeem heeft dus gewerkt. Verder kunnen we enkel vaststellen en betreuren dat een aantal jongeren dit jaar extreem gewelddadig zijn geweest."

Volgens het Brusselse parket verliep de oudejaarsnacht zelfs rustiger dan de voorbije jaren. "Met uitzondering van wat er in Sint-Jans-Molenbeek is gebeurd, weliswaar", zegt Brussels parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. "Maar over heel Brussel zijn er minder incidenten gemeld, minder arrestaties verricht en minder mensen ter beschikking gesteld van het parket dan de voorbije jaren. Dat stellen we zelf vast en krijgen we ook te horen van de verschillende politiekorpsen."

Meest gelezen