BBC

Belgische steden "schitteren" in prestigieuze BBC-reeks "Les misérables"

Op de BBC is de prestigieuze televisiereeks "Les misérables" naar de roman van Victor Hugo, van start gegaan. Hoewel het verhaal zich in Frankrijk afspeelt, zijn er verschillende scènes op locaties in België gedraaid. Scènes in de vierde aflevering die zich afspelen in Parijs, zijn onder andere gefilmd  op de Korenlei en onder de Sint-Michielsbrug in Gent, zo schrijft De Standaard. Ook in Vilvoorde, Brussel, Namen en Terhulpen zijn opnames voor de reeks gemaakt. 

De eerste aflevering van "Les misérables" zondagavond is in Groot-Brittannië door 4,5 miljoen kijkers gevolgd.  De recensies in de Britse media zijn lovend en er wordt verwacht dat de kijkcijfers nog zullen stijgen bij de komende afleveringen.

Er was ook wel kritiek te horen op de reeks. Veel kijkers waren teleurgesteld omdat de bekende liedjes uit de wereldberoemde musical "Les misérables" niet in de reeks zitten.

De reeks vertelt het verhaal dat Victor Hugo schreef over Jean Valjean. Die komt in 1815 vrij uit de gevangenis nadat hij 19 jaar had vastgezeten voor het stelen van een brood. Na veel omzwervingen komt Valjean in de opstand van 1832 in Parijs mee op de barricades terecht.

Het verhaal speelt zich dus in Frankrijk af, maar toch zijn veel opnames op locaties gemaakt in België en Noord-Frankrijk. Dat er zo veel Belgische locaties in de reeks zitten, is te danken aan de samenwerking met het Belgische productiehuis Czar. Dat bedrijf heeft al vaker met BBC samengewerkt voor onder andere de serie "The missing". "Het is dankzij onze knowhow dat BBC weer bij ons kwam aankloppen", zegt Koen Fransen van Czar aan VRT NWS.  

Een eerste belangrijke reden om in ons land te werken, is het fiscale voordeel dat productiehuizen hier krijgen dankzij het Tax Shelter-systeem.

In Groot-Brittannië hebben ze niet de architectuur die wij hier in Brussel hebben

Koen Fransen, productiehuis Czar

"Maar het gaat ook om de unieke gebouwen in bijvoorbeeld Brussel of Gent", legt Fransen uit. "Ze hebben natuurlijk in Groot-Brittannië niet de architectuur die wij hier in Brussel hebben en die zich perfect leent om te doen alsof je in Parijs zit. In Noord-Frankrijk, in Charleville-Mézières bijvoorbeeld, vonden we ook dezelfde steensoort op het marktplein en in de gevels, zoals die werd gebruikt in het Parijs van voor de Franse revolutie. Ook zijn in Parijs die kleine straatjes na de revolutie door Napoleon vervangen door brede boulevards. Vandaar dat we die elders moesten gaan zoeken. En zo kwamen we in Brussel terecht."

Veel Britse media hebben de voorbije dagen aandacht besteed aan de filmlocaties van deze  reeks en daarbij Gent voorgesteld als een "must see". Ook het Kasteel van Edingen en het Jubelpark in Brussel zijn in de reeks te zien, en zijn volgens de Britse media het bezoeken waard. De reeks zou op die manier positief kunnen zijn voor het toerisme in ons land.

"Les misérables" is nu te zien, tot en met 3 februari op zondagavond om 22.00 uur op BBC 1.

Meest gelezen