Videospeler inladen...

Commotie rond twee Indiase vrouwen die oude traditie trotseren en historische hindoetempel betreden

In het zuiden van India hebben twee vrouwen commotie veroorzaakt door de historische Sabarimala-tempel te betreden. De acht eeuwen oude tempel is een van de belangrijkste heiligdommen van het hindoeïsme en tot voor kort gold er een absoluut verbod voor vrouwen. De overheid stelt dat de twee vrouwen geschiedenis schrijven, de grootste oppositiepartij spreekt ronduit van "verraad". 

Waar gaat dit over?

De gemoederen in India laaien opnieuw hoog op. Aanleiding is het bezoek van twee vrouwen aan het Sabarimala-tempelcomplex in de zuidelijke staat Kerala. Bindu Ammini (42) en Kanaka Durga (44) betraden de tempel voor het eerst sinds het hooggerechtshof van Delhi eind september de vrouwenban als discriminerend en ongrondwettig veroordeelde. In de tempel zijn vrouwen traditioneel niet welkom, die vrouwenban werd in 1972 zelfs bij wet vastgelegd.

Jaarlijks zakken tientallen miljoenen pelgrims (foto onder), uitsluitend mannen, naar Sabarimala af om blootvoets de god Ayyappan te vereren. Vrouwen tussen de 10 en 50 jaar mogen de tempel niét binnen. Ayyappan is immers celibatair en belichaamt de kuisheid. Sabarimala is in deze een uitzondering te noemen, omdat in andere tempels in India vrouwen wél binnen mogen zolang ze niet menstrueren.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Traditie versus gelijkheid

Conservatieve hindoes zijn niet te spreken over de breuk met tradities die het hooggerechtshof hen oplegt. Ze noemen de uitspraak beledigend voor gelovigen. In oktober kwam het al tot ongeregeldheden toen vrouwen de tempel probeerden te betreden. Honderden agenten moesten tussenbeide komen toen vrouwen andere vrouwen de toegang versperden en mannen met stenen begonnen gooien.  

Toen bekendraakte dat twee vrouwen vanochtend onder politiebegeleiding de tempel hadden bezocht, is meteen grootscheeps protest uitgebroken in Kerala. Radicale hindoes -onder hen ook vrouwen- hebben tal van wegen geblokkeerd en in de hoofdstad Thiruvananthapuram heeft de politie traangas ingezet tegen een woedende menigte. Ook in andere steden in Kerala zoals Kozhikode (Calicut) en Kannur (Cannanore) is het tot ongeregeldheden gekomen. De huizen van de twee vrouwen worden door de politie beschermd.

Indiase activisten vechten al jaren het vrouwenverbod in de tempel aan en vinden dat "het celibaat van een god niet zwaarder weegt dan de gelijkheid van vrouwen". Ondanks de opheffing van het verbod door het hooggerechtshof slaagden vrouwen er niet in Sabarimala te betreden. Gisteren vormden honderdduizenden vrouwen nog een menselijke ketting  en balden massaal hun vuisten om de genderongelijkheid aan te kaarten. Volgens CNN was die ketting maar liefst 620 kilometer lang. (Lees verder onder de beelden.)

Videospeler inladen...

Geschiedenis schrijven versus verraad

Premier Pinarayi Vijayan van de zuidelijke staat Kerala belooft bescherming aan elke vrouw die de tempel wil betreden. Vijayan leidt een coalitie van linkse partijen en staat achter de opheffing van het verbod en stelt dat de twee vrouwen die de tempel betraden "geschiedenis hebben geschreven". De grootste oppositiepartij spreekt dan weer van "verraad". Na het bezoek van de vrouwen werd de tempel ook gesloten door de hoogste priester om zuiveringsrituelen uit te voeren. De communistische partij die in Kerala sterk staat, is ook ontevreden. Die had liever gezien dat de twee vrouwen de tempel openlijk zouden betreden hebben en niet in het geheim zoals nu.

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen