Kunstzinnige scheur in Geelse kerk valt niet in de smaak

Sinds kort zit er in de Sint-Amandskerk in het centrum van Geel in de provincie Antwerpen een barst van maar liefst twee meter lang. De geschilderde barstlijn werd aangebracht door een kunstenaar met een opvallende boodschap. De gemeente is er niet mee gediend.

Symbool

De scheur staat symbool voor het verval van de kerkgebouwen. De kunstenaar wenst anoniem te blijven, maar indien nodig zou hij of zij het schilderwerk er met plezier weer afschuren. De boodschap is volgens de kunstenaar aangekomen.

Vandalisme

Het was even schrikken voor Koen Vandecruys, voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Amands, toen hij de scheur voor de eerste keer zag: "Ik wist van niets. Zondagmiddag heb ik aangifte gedaan bij de politie voor vandalisme", zegt Vandecruys.

"Ondertussen heb ik in de krant gelezen dat het door een kunstenaar aangebracht is. Ik heb niets tegen kunst, maar normaal gezien zou zoiets alleen in overleg met mij of met de gemeente mogen gebeuren."

Burgemeester: "Niet nodig"

Burgemeester Vera Celis: "Ik ben er wel een beetje van geschrokken. Ik begrijp de boodschap wel, maar om nu net op deze kerk een scheur te plaatsen, is wel misplaatst. De Sint-Amandskerk is, samen met de Sint-Dympna, de grootste van de twaalf kerken in Geel. Met ons nieuw kerkenplan willen we dan ook kunnen garanderen dat die twee belangrijke kerkgebouwen goed onderhouden blijven zodat ze ook als kunstobject kunnen blijven dienen", zegt Celis.

"Wat de kunstenaar hier dus heeft willen duidelijk maken, was absoluut niet nodig. Alles is doorgegeven aan de politie, die de zaak verder afhandelt", voegt de burgemeester nog toe.

Meest gelezen