Videospeler inladen...

Molenbeekse schepen Khadija Zamouri over rellen: "Ouders van minderjarigen zijn verantwoordelijk en moeten betalen"

Schepen voor Jeugd en Sociale Cohesie Khadija Zamouri (Open VLD) in Molenbeek vindt dat ouders van minderjarige jongeren die betrokken waren bij de rellen tijdens oudejaarsnacht hun verantwoordelijkheid hebben en mee moeten opdraaien voor de kosten van de aangerichte schade. Dat zegt ze in "Spits" op Radio 2.

Tijdens oudejaarsnacht kwam het op enkele plaatsen in Molenbeek tot rellen. Jongeren plunderen onder meer een apotheek, staken zaken in brand en belaagden de brandweer. Schepen Zamouri vindt de onlusten naar eigen zeggen verschrikkelijk.

"We proberen in Molenbeek vooruit te geraken, millimeter per millimeter. Aan de ene kant lukt dat wel, maar zulke gebeurtenissen als tijdens oudejaarsnacht katapulteren ons ik weet niet hoe ver terug.  Dat terwijl er heel veel mensen en projecten keihard bezig zijn."

De rellen gebeuren onder meer rond het Zwarte Vijversplein.  "Daar staan camera's. De politie is die beelden nu minuut per minuut aan het nagaan over wie wat gedaan heeft. Ze weten wie ze zijn. Alle ouders worden uitgenodigd samen met hun kind als ze iets gedaan hebben."

Zamouri wijst op de verantwoordelijkheid van de ouders. "Wij moeten de ouders bewust maken dat dit niet kan. Als het gaat om minderjarige jongeren, is dat de verantwoordelijkheid van de ouders. Ik vind dat zij moeten betalen en dat gebeurt ook. De ouders komen nu systematisch bij de politie langs om na te gaan wat hun kind gedaan heeft. Sommige ouders schrikken zich een ongeluk, anderen niet. "

Assita Kanko (N-VA): "Jarenlang politiek laksisme"

Ook Assita Kanko, N-VA-politica uit Brussel, vindt dat de ouders een belangrijke rol spelen. Dat zegt ze in een gesprek met VRT NWS. "De politiek moet iets doen, maar de gezinnen ook. Mensen moeten hun kinderen zelf goed opvoeden."

Wat de politiek betreft, hekelt Kanko "jarenlang politiek laksisme". En dan durft de naam "Moureaux" wel eens vallen. Philippe Moureaux (PS) was van 1993 tot 2012 de burgemeester in Molenbeek. Sinds kort draagt zijn dochter Catherine Moureaux de sjerp. "De manier waarop men campagne heeft gevoerd en wat men beloofd heeft om de mensen terug te krijgen, dat was een negatief signaal", vindt Kanko.

"Als mevrouw Moureaux het beleid zal voortzetten dat de PS jarenlang in Molenbeek heeft toegepast, dan zal dat niets goeds opleveren. Als ze daarentegen beseft dat er problemen zijn en zal samenwerken met de federale regering en met de andere gemeenten in Brussel, en als ze het Kanaalplan niet in de vuilnisbak gooit...." 

Sammy Mahdi (CD&V): "Rellen waren voorspelbaar als lottocijfers van gisteren"

Kanko vindt ook dat een fusie van de Brusselse politiezones en de 19 verschillende gemeentes een oplossing zou zijn om de problemen van geweld en rellen het hoofd te bieden in de hoofdstad. CD&V-politicus Sammy Mahdi vindt dat die eengemaakte politiezone een politiek breekpunt moet zijn. "Aan Vlaamse zijde is iedere partij het daarmee eens, aan Franstalige kant doen PS- en MR-burgemeesters daar moeilijk over."

Al vreest Mahdi dat zijn partijgenoot minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem daar nu weinig aan kan doen. "De regering is namelijk in lopende zaken beland. Dan kan er weinig gebeuren. Het zal wachten zijn op een nieuwe regering", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Maar hoe dan ook faalt de politiek wat betreft Molenbeek, vindt Sammy Mahdi. 

De CD&V'er groeide op in Molenbeek en was er tijdens oudejaarsnacht. Hij is "gedegouteerd" door de rellen, die volgens hem voorspelbaar waren. "Brussel is een soort van sociale lift, Molenbeek staat helemaal onderaan en gaat niet mee naar boven. Het eerste wat mensen doen die het er een beetje maken, dat is Molenbeek verlaten. Daardoor is er nooit een middenklasse die er echt kan opgroeien en die er zich veilig genoeg voelt. Zij vertrekken en dan beginnen we weer van nul. Dat is wat we vandaag zien, wat we gisteren zagen en wat we volgend jaar weer zullen zien."

"Het kan opgelost worden. Het zal gepaard moeten gaan met een aantal socio-economische maatregelen, met repressie, met de structuur van de politiezones en een herziening van de middelen die daar naartoe gaan."

bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen